PXL-studenten naar Duitsland voor crashcourse energiezuinige systemen

Standaard

Een groep van 12 PXL-studenten Elektromechanica heeft twee dagen in Duitsland de knepen van het vak mogen leren bij het bedrijf Oventrop. Thema van de spoedcursus: verwarming, ventilatie en airconditioning zo op elkaar afstemmen dat het comfort optimaal is met een minimaal energieverbruik.

“Het is niet altijd even simpel om HVAC-installaties – verwarming, ventilatie en airconditioning – optimaal te laten werken”, aldus Chris Hendrickx, begeleidend PXL-docent. “In de sector worden nog te veel fouten gemaakt, vooral tegen het hydraulische ontwerp en de inregeling van de installaties. En dat heeft gevolgen, zowel voor het comfort als voor de energiefactuur van de klant.”

“Het is de bedoeling dat onze studenten die fouten in hun latere professionele carrière niet zullen maken. Hier in Duitsland, bij het toonaangevende bedrijf Oventrop, krijgen ze tips en tricks van vakprofessionals. Met software leren ze hoe ze zelf een doordacht ontwerp met radiatoren of bijvoorbeeld vloerverwarming kunnen designen, al dan niet gekoppeld met warmtepompen of klassieke ketels.”

De studenten krijgen zowat alle lessen en toelichtingen in het Duits, maar dat zorgt niet voor noemenswaardige problemen. Hendrickx: “Integendeel. Studenten begrijpen dat het Duits een belangrijke taal is in de HVAC-wereld en slagen er wonderwel in om de Duitse uitleg en instructies te begrijpen. Dit is een schoolvoorbeeld van een authentieke internationale leeractiviteit waarin PXL zijn status als hogeschool met het netwerk en als ‘duurzame hogeschool’ volop waarmaakt.”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.