PXL-alumna Amber Claeys wint goud op eerste Future Proef Award

Standaard

In september 2020 begon ze haar studies Groenmanagement in PXL Diepenbeek. Amber Claeys, een blonde ‘snelle’ uit het verre Damme. Wat haar naar Diepenbeek bracht was de hoeveelheid groen en de kwaliteit van de opleiding want dat had ze, zo is ze, grondig onderzocht. Tijdens excursies maar ook gewoon tijdens verkenning van haar kotomgeving viel het haar direct op: die gastvriendelijkheid van Limburg in de vorm van een ‘dag’ of ‘goeiemorgen’, simpelweg als je andere wandelaars kruist tijdens een wandeling in een van de vele natuurgebieden of groene landschappen. Ze was en is hier graag.

Een landschap kreeg haar voorkeur namelijk Haspengouw. De glooiingen, de hagen, de coulissen, de doorkijkkerk, de authenticiteit van wat je nog ‘dorpen’ kan noemen. Ze ging voor een bachelorproef bij het Regionaal Landschap Haspengouw, net op het moment dat daar alle aandacht ging naar het uitwerken van de kandidatuur van landschapspark ‘Hart van Haspengouw’. Amber, vrolijk en goedgemutst, nam een onderwerp op dat misschien niet direct je hart sneller doet kloppen namelijk de vergroening van begraafplaatsen in Haspengouw, maar dan heb je Amber nog niet ontmoet. Amber geniet van een groene omgeving en ze raakt erdoor geïnspireerd, zo geïnspireerd dat de meest uitzichtloze projecten, de meest grijze situaties voor haar juist de uitdaging zijn. Waar groen is kan je dat groen behouden en nog verbeteren en dat is fijn om te doen maar waar grijs is kan nog alles, de mogelijkheden liggen voor het rapen. Een grijze plek is een speeltuin voor een groenmanager als je hem maar de kansen geeft.

Kansen grijpt ze. Ze stelde voorop een beperkt aantal begraafplaatsen te inventariseren op vlak van graven, groen, verharding maar haar nieuwsgierigheid naar ‘wat er achter het poortje’ zit, om het met haar woorden te zeggen, was zo groot dat ze ze gewoonweg allemaal inventariseerde, een huzarenstuk. Dat zal ze zeker niet gedaan hebben door enkel netjes haar stage-uren of stage-dagen in te vullen. En alsof dat allemaal nog niet genoeg was bedacht ze ook oplossingen voor vergroening met een heel knappe brochure en een sterk woord om het allemaal te vatten: ‘SEREEN’ waarbij elke letter staat voor een te zetten stap, een te maken keuze, een verbeterde visie voor een groene begraafplaats. Marketeer, storyteller, kennis en visie, doorzettingsvermogen, volharding, netwerking, … en ga zo maar, Amber heeft het allemaal. In PXL heet dat de X-factor of anders gezegd, dat waarvan wij als lectoren zeggen: “woaw” of zoals ze op Radio 2 zeggen ‘een straffe madam’. Die X-factor van PXL daar nomineerden we haar voor vanuit PXL Green & Tech.

Even na het afstuderen in juni werd er een nieuw PXL-campagnebeeld gemaakt. Amber pronkt daarop in het midden, met een gouden kleedje. Ze werd een van de ambassadeurs van PXL, pas afgestudeerd en toch staat ze daar al te pronken tussen Imke Courtois, Dikke, …

Er werd een oproep gelanceerd met de naam ‘Future Proef Award’. Dit is een nieuwe award voor duurzame masterproeven, bachelorproeven en graduaatsproeven.  Ze diende op de valreep (en dat mag je letterlijk nemen tot op de minuut) haar bachelorproef in op aandringen van Green Office PXL en haar PXL -promotor. Ze twijfelde, want ondanks alles wat wij in Amber zien, blijft ze bescheiden. Hoe gelukkig waren Amber en wij toen we hoorden dat ze uit de 193 inzendingen naar de volgende ronde ging. En zo ging het verder, ze hoorde uiteindelijk bij de toppers, ze legde interviews af met West-Vlaamse kranten, lichtte alles toe in een uitgebreid artikel in Kerk en Leven (want ja, het gaat natuurlijk over begraafplaatsen), en dan uiteindelijk de uitnodiging op het slotevent in de VUB waar de awards zouden uitgereikt worden. ‘Woaw’ is het woord! 

VUB, toonaangevende progressieve universiteit, met een slogan die nazindert: ‘De wereld heeft je nodig’, dé universiteit met de eerste Green Office in België. Als PXL’er voel je je er onmiddellijk thuis, wij zouden vrienden kunnen zijn en niet alleen met VUB. Dat gevoel overweldigde ons meteen bij het binnenkomen: allemaal ‘kindered spirits’ bij jonge studenten met fantastische eindprojecten. Ze hebben visionaire ideeën en goesting om iets te betekenen, geen gelatenheid. Dat merk je onder andere in de masterproef van rechtenstudent Rasmus Van Heddeghem met als titel: ‘Globale crisis, lokale oplossing? De weg naar een klimaattoets in het omgevingsrecht van het Vlaamse Gewest’… hij en Ignace Schops en Francesca Vanthielen moeten wel vrienden worden! Maar het zijn eigenlijk allemaal namen om te onthouden want daar zit gegarandeerd een volgende ‘Ben Lambrechts’ bij.

Vanuit PXL zetten we daar een streepje bij want we hadden de levensgrote Amber in karton meegenomen en vooraan in de zaal gezet en dat bleef niet onopgemerkt. Zelfs moderator Erhan Demirci wilde met kartonnen Amber op de foto. Wisten wij veel dat hij in de namiddag, voor het evenement begon, al boeiende gesprekken met de echte Amber en alle andere laureaten had. Tussen alle wetenschap en heel vatbare projecten door kwamen fantastische aanmoedigende speechen van de vice-rector, de rector, de organisatoren, de duurzaamheidsprofessor van de VUB en zoveel meer. Ook poëzie van de klimaatdichters, een kwestie van de emoties nog wat op te bouwen, zo mooi!

Dan werden de negen laureaten naar voor geroepen, drie per type: masterproef, bachelorproef, graduaatsproef. En daartussen… Amber… Als PXL-lector en PXL-promotor zit je daar dan naast haar ouders, vrienden en familie met de krop in de keel in de aula. Zou het kunnen dat zij goud haalt voor de award van de bachelorproeven? De juryvoorzitter sprak zich uit: geen derde plaats, wel een tweede plaats en het is niet Amber. Niemand in de zaal wist precies hoe deze eerste versie van de Future Proef Awards in zijn werk ging dus als Amber niet de tweede plaats had, wat dan wel als er nog twee laureaten zijn? De voorzitter begon haar toelichting over de bijzondere kijk op een serene plek, de prachtige brochure,  ….dat moest Amber zijn, onze harten gingen tekeer.  Amber haalt de gedeelde eerste plaats en 1750 euro. Dat gouden kleedje van het campagnebeeld werd hier zomaar omgezet in goud voor de Future Proef Award.

Deze Future Proef Award, het nieuw ontwikkelde ‘duurzaamheidskompas’ om afstudeerprojecten te selecteren en de diverse andere hulpmiddelen van Duurzaam Educatiepunt van Departement Omgeving, dat is de toekomst en die is gisteren begonnen. We zijn fier op Amber en we zijn fier dat we als Hogeschool PXL de weg van duurzaamheid zijn ingeslagen. Het werd meer dan duidelijk gemaakt door Peter Wollaert (CIFAL) dat het ‘the only way’ is. We kijken uit naar de nieuwe eindproeven die in alle departementen in juni of augustus zullen verdedigd worden. We kijken nu al uit naar de kandidaten voor de volgende editie van de Future Proef Awards want die komt er, dat werd gisteren al aangekondigd.

Er zijn ook nieuwe uitdagingen volgens Peter Wollaert. We moeten niet alleen aan duurzaamheid hier denken maar ook elders in de wereld. We moeten ons steeds de vraag stellen of onze ideeën multipliceerbaar zijn, mondiaal kunnen werken. Als ons duurzaam idee kan dienen voor Vlaanderen, kan het dan ook dienen voor Europa en Zuid-Afrika of de Filipijnen? En hebben we wel genoeg nagedacht? Peter Wollaert kijkt uit naar de eerste kandidaten die in duo interdisciplinair, en beter nog transdisciplinair, een probleem aanpakken. Hij vestigt er de aandacht op dat projecten die vanuit de student zelf komen duidelijk sterker zijn, de student is, om het met de woorden van duurzaamheidsprofessor VUB, Cathy Macharis te zeggen, ‘verliefd op het project’.

Wij in PXL waren al met z’n allen ‘verliefd’ op Amber. We hopen nog vele malen ‘verliefd ‘te worden op onze studenten, we hopen nog vele malen met de krop in de keel in een aula te zitten en wat ons betreft mag iedereen gouden kleedjes dragen als dat betekent dat ze goud halen voor duurzaamheid.

Verliefdheid werkt maar als het in twee richtingen loopt. En we hebben geluk want we denken dat Amber ook een beetje ‘verliefd’ is op ons, op PXL, op Limburg, op Haspengouw. Hoewel ze in West-Vlaanderen woont en werkt komt ze graag terug, zo graag dat ze zich inschreef voor het nieuwe postgraduaat groen erfgoed van PXL-Next, ze is levenslang leergierig. Ook daar is Amber weer volledig zichzelf, geen uitdaging is te groot. De cursisten kregen de opdracht om historisch onderzoek te doen rond een oude boom, een haag, een tuin, een park naar keuze. Amber koos een fetisjboom in Henegouwen die op de grens van drie gemeenten staat. Een fetisjboom is een boom waar mensen een zakdoek aan ophangen, een spijker in kloppen, enz.. om bijvoorbeeld verlost te worden van kiespijn. Bij sommige bomen is dat gebruik al zo oud als de boom zelf. Archiefonderzoek, oude geschriften ontcijferen voor zo’n historisch onderzoek is op zich al een uitdaging. Bedenk dan dat Amber dat nu in het Frans doet. Ook haar netwerkkwaliteiten zet ze in: ze deinst er niet voor terug om mensen op straat aan te spreken in haar beste Frans, ze steekt brieven in de brievenbussen van de omwonenden, de reacties stromen binnen want mensen houden van de geschiedenis van hun dorp. Ook in de drie gemeenten charmeert ze iedereen en niet alleen omdat ze een ‘snelle’ is maar gewoon snel doorheeft hoe de vork in de steel zit, hoe ze iets aanpakt, hoe ze mensen kan overtuigen.

In dozijnen mogen ze komen voor masters, bachelors, graduaten, postgraduaten of kortlopende opleidingen, alle studenten met empathie en passie: wij lectoren staan klaar om ‘head over heels’ te gaan naar hen zoals dat ook gebeurde toen Amber bij ons aankwam. Kom daarom met ons kennismaken op onze eerstvolgende infodag 27 april 2024 en word verliefd op PXL!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.