Nakba-herdenking op 15 mei 2024 in Cinema ZED in Hasselt

Standaard

Er vindt een Nakba-herdenking met expo, film en praatcafé plaats op 15 mei 2024 vanaf 18u bij Cinema ZED in De Nieuwe Zaal langs de Scheepvaartkaai 16 in Hasselt.

Nakba is een 76 jaar durend verhaal van dodelijke agressie, schending van internationaal recht, annexatie van Palestijnse grond, apartheid en etnische zuiveringen door de opeenvolgende Israëlische regeringen. Ook 76 jaar strijd, tegen de Israëlische overheersing en onderdrukking, door het Palestijnse volk. Volgens de zionisten is Nakba de geboorte van het joodse thuisland Israël, volgens Europese Commissie Voorzitter Von der Leyen (2023): ’75 jaar geleden een droom werd gerealiseerd met de Israëlische onafhankelijkheidsdag’, ‘levendige democratie in het hart van het Midden-Oosten’ en ‘gedeelde waarden’.

Vanaf 18u opent de expo over Palestijnse kinderen in detentie en vanaf 20u start de vertoning van de Palestijnse film ‘Life is Beautiful – Al Haya Helwa’, gevolgd door een praatcafé vanaf 21u30.

Als jonge filmmaker wordt Mohamed in 2014 uitgenodigd voor een filmfestival in Tromsø, de zusterstad van Gaza.  Wanneer het hem lukt om naar Noorwegen te reizen, sluiten de grenzen naar zijn thuisland voor onbepaalde tijd. Het duurt zeven jaar voordat hij zijn familie weer ziet.  Hij zit vast in het koude en donkere poolgebied en kan alleen online contact maken met zijn familie. Toch weet hij zijn motto LIFE IS BEAUTIFUL hoog te houden.

Voor deze gelegenheid biedt Oxfam Wereldwinkel Hasselt een korte receptie aan.

Een ticket voor een maaltijd en film vanaf 18u30 kost 16 euro, voor de film alleen vanaf 20u 11 euro. Per ticket gaat 2 euro steun naar de gaarkeukens in Gaza. 150 tickets staan hier te koop.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.