Virga Jessefeesten 2024: Samen dragen we ieders intentie mee

Standaard

Eens om de zeven jaar dragen we de Virga Jesse dankbaar door de straten van Hasselt. De Virga Jesseommegang is niet zomaar een optocht of theater. Vele deelnemers hebben een persoonlijke reden om mee op te stappen. Als pelgrims dragen ze in hun hart hun verleden mee of drukken ze met iedere stap hun hoop op een betere toekomst uit. Niet zelden denken ze daarbij ook aan de zorgen van anderen. In de Virga Jesseommegang ’24 verbinden we de intenties van de deelnemers, Hasselaren en toeschouwers aan elkaar en dragen ze vooraan in de ommegang mee. 

Intenties meedragen in de openingsgroep 

In de Virga Jesseommegang van 2017 kregen alle deelnemers een hangertje met een kokertje om een papiertje met hun intentie in te steken. Ze werden uitgenodigd dit te dragen tijdens de ommegang. Na de ommegang werden alle intenties verzameld bij het Virga Jessebeeld. John Martens van de stuurgroep ommegang: “In de ommegang van 2024 willen we dit nog versterken door samen elkaars intenties te dragen en dit ook meer zichtbaar te maken voor de toeschouwers. We doen dit door letterlijk de intenties aan elkaar te binden. Al deze intenties zullen in de ommegang in een icosaëder gespannen worden. De icosaëder is een geometrische vorm met vele spirituele betekenissen. Zo verwijst ze volgens sommigen naar het eigen empathisch vermogen dat gesterkt wordt, een soort van spiritueel empowerment. De hoekpunten, waar telkens vijf ribben met elkaar verbonden worden, kleuren we goud. Een verwijzing naar de gouden bollen op de sluier van de Virga Jesse. Zoals de Virga Jesse haar sluier steeds draagt, draagt ze ook onze intenties”.

De icosaëder, die een diameter van 2,4 meter heeft, wordt meegedragen in de openingsgroep door een groep pelgrims. “De pelgrims zullen de toeschouwers aanspreken en uitnodigen met de woorden: ‘Ben jij dankbaar voor zoveel mooie dingen, wil je ja zeggen en samen met ons zingen, ben jij op zoek naar vrede in je hart, naar verzachting van pijnlijke dagen, … ga dan mee in ons en haar verhaal’,” vertelt Karin Bas, lid van het team van de openingsgroep. “Dit wordt een sterk teken van verbondenheid. We getuigen: je staat niet alleen, samen dragen we elkaars zorgen, twijfel, maar ook vreugde … ook in deze ommegang. We vertrouwen onze zorgen ook toe aan Maria Virga Jesse bij wie iedereen en overal ter wereld al eeuwenlang terecht kan. Die verwevenheid van onze diepste gevoelens met de verbondenheid met elkaar en de Virga Jesse is niet voor niets het thema van deze editie van de Virga Jessefeesten.”We nodigen iedereen uit deel te worden van deze Virga Jesseommegang door zijn of haar dankbaarheid en/of zorgen mee te geven met de deelnemers en zo toe te vertrouwen aan de Virga Jesse.

Witte lintjes met een boodschap

In de Virga Jessebasiliek of tijdens het bezoek van het beeld aan een parochie of rusthuis in jouw buurt, worden witte linten aangeboden. Om praktische redenen moet dit lint een minimumlengte van 30cm hebben. Op het lint noteer je jouw intentie of boodschap. Voor de een zal dat één woord zijn, voor de ander een heel verhaal. Het kan zeker ook symbolisch met een tekening, stempel, … Je intentie deponeer je in de box en vrijwilligers zorgen ervoor dat jouw intentie op de juiste plaats terecht komt. Wie interesse heeft om in zijn omgeving tijdens een activiteit intenties te verzamelen (bvb. tijdens een bezinning, Samana-activiteit, catechesemoment, …) kan daarvoor best contact nemen met het secretariaat van het Virga Jessecomité: 2024@virgajessefeesten.be of 011/350 715.

Ook online je intentie meegeven

Voor personen  die zich moeilijk kunnen verplaatsen is er de mogelijkheid om je intentie digitaal te deponeren op de website van de Virga Jessefeesten. De  ingezonden intenties worden zorgzaam behandeld en op een lintje aangebracht. Intenties posten: https://www.virgajessefeesten.be/intentie.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.