UNIZO Hasselt organiseert groepsaankoop inzamelen bedrijfsafval

Standaard

Hasseltse ondernemingen en bedrijven kunnen dit jaar via UNIZO Hasselt inschrijven om deel te nemen aan een groepsaankoop van afvalinzameling. In samenwerking met stad Hasselt werd er gezocht naar een oplossing om tegemoet te komen aan de nieuwe regelgeving van OVAM, zonder administratieve overlast voor de ondernemers. “Met een groepsaankoop creëren we een win-winsituatie, zowel voor de ondernemers als voor stad Hasselt”, aldus Steve Jacobs, voorzitter van UNIZO Hasselt en Laurence Libert, schepen voor Propere Stad. Op donderdag 10 maart 2022 organiseert UNIZO Hasselt in samenwerking met stad Hasselt een digitaal infomoment. Inschrijven kan op www.unizo.be/limburg/provincie/hasselt.

Het selectief aanbieden en ophalen van afval spelen in grote rol in recyclagekringlopen. Daarom zijn bedrijven, net zoals modale gezinnen, verplicht te sorteren. Ondernemingen moeten maar liefst 22 (in sommige gevallen 24) afvalsoorten apart houden. Sinds 2021 is de administratieve opdracht voor ondernemers verhoogd wat betreftde ophaling van het bedrijfsafval, naar aanleiding van nieuwe regelgeving van OVAM (Openbare Vlaamse AfvalstoffenMaatschappij).

“We beseffen dat die administratie voor ondernemingen vaker een last dan een lust betekenen. Daarom willen we bedrijven als ondernemersorganisatie ondersteunen”, aldus Steve Jacobs van UNIZO Hasselt. “In samenwerking met Stad Hasselt is zo het voorstel gegroeid om een groepsaankoop te organiseren voor het inzamelen van bedrijfsafval op grondgebied Hasselt. Iedereen die zich hierop inschrijft, voldoet meteen aan alle nieuwe voorschriften voor afvalinzameling bij bedrijven. Zo voorkomt men ook eventuele onnodige Vlaamse boetes.”

Op dit moment maakt elke onderneming apart een overeenkomst aan met een afvalophaler. Wanneer er niet veel afval geproduceerd wordt, dan kunnen bedrijven afval aanbieden voor reguliere inzameling. Maar dat zijn bijvoorbeeld maximaal 4 zakken restafval per ophaling.

Veel voordelen dankzij groepsaankoop

“Veel ondernemingen hebben echter meer afval dan dat en moeten dus op zoek naar andere oplossingen”, gaat SteveJacobs verder. “Die overeenkomsten zijn echter niet altijd even flexibel en de prijs kan wel eens oplopen. Met onze groepsaankoop gaan we daar tegen in. Ondernemingen genieten van een voordelig tarief, het contract is erg flexibel want jaarlijks opzegbaar en wordt sowieso elke vier jaar herzien. Daarnaast wordt de administratieve last voor de inschrijver tot een minimum beperkt en zijn ze meteen in orde met alle regels.”

Stad Hasselt opgetogen met initiatief

“Uiteraard vinden we dit een uitstekend voorstel dat we graag mee ondersteunen en faciliteren”, legt schepen Laurence Libert uit. “Ook bedrijven en ondernemingen moeten hun bijdrage leveren aan een propere stad. Met een groepsaankoop voor de inzameling van bedrijfsafval zijn er niet alleen voordelen voor de ondernemers, maar ook voor onze stad. Door de ophaling te bundelen met veel inschrijvers, zal de overlast van vrachtwagens die op verschillende dagen per week ’s ochtends in de binnenstad afval ophalen, uiteraard dalen. Want alles zal op hetzelfde moment opgehaald worden, wat ook nog eens een positieve invloed heeft op ’t milieu. Hierdoor zal het straatbeeld wat minder rommelig zijn,doordat de containers op dezelfde dag worden buitengezet.”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.