Limburgse zonne-energie in de kijker tijdens Prinselijke Missie naar Noorwegen

Standaard

Foto – prof. dr. Bart Vermang en zonnefolies

Met een presentatie voor Prinses Astrid en zo’n 150 Belgische en Noorse bedrijfsleiders, academici en politici tonen UHasselt, EnergyVille, imec, POM Limburg, en Futech/iLumen samen op 18 juni 2024 de sterktes van het Limburgse ecosysteem rond zonne-energie tijdens de Belgische Economische Missie naar Noorwegen. “Hernieuwbare energie is één van de centrale topics binnen deze Prinselijke Missie. Wij willen tonen hoe in Limburg, net als in Noorwegen, er volop ingezet wordt op die energietransitie en welke belangrijke rol hierin is weggelegd voor zonne-energie”, zegt prof. dr. Bart Vermang (UHasselt/imec/EnergyVille).

Limburg is de enige provincie in België die al meer dan 10 procent van haar dakpotentieel voor zonne-energie heeft benut. 1 op 4 Limburgse huishoudens heeft een eigen installatie voor zonnepanelen, geen enkele andere Belgische provincie doet het op dat vlak beter. “De zon schijnt het hardst in Limburg”, zegt Annelies Gorissen, strategisch expert duurzaamheid bij POM Limburg, al lachend. “Maar de cijfers tonen het echt wel aan. Tel daar ook nog het vele en diverse onderzoek bij rond zonnecellen dat er binnen EnergyVille (KU Leuven, VITO, imec, UHasselt) gevoerd wordt en het hele ecosysteem van spin-offs en bedrijven die allemaal werken rond zonne-energie die zich al gevestigd hebben op het Genkse Thor Park, en je ziet dat zonne-energie in Limburg leeft.”

Nieuwe types zonnecellen

In die boodschap wil Bart Vermang, van het Instituut voor Materiaalonderzoek imo-imomec samen met EnergyVille, imec, POM Limburg en Futech/iLumen ook brengen tijdens de Prinselijke Missie naar Noorwegen van 16 tot 19 juni 2024. In het prestigieuze Operahuis in Oslo presenteren de partners op dinsdag 18 juni 2024 samen de kracht van het Limburgse ecosysteem rond zonne-energie. “De grootste innovaties rond zonne-energie, dé energiebron waar we op moeten inzetten om de transitie naar hernieuwbare energie te doen slagen, gebeuren in dit ecosysteem. Met Soltech en de spin-off EnFoil zijn er op het Thor Park al toonaangevende bedrijven die nieuwe types zonnecellen op de markt brengen. Daar bovenop zitten er verschillende andere valorisatieprojecten in pijplijn, en is er dus nog heel wat sterke innovatie in aantocht”, zegt Bart Vermang.

Win-win

Tijdens de presentatie willen de partners specifiek aandacht vragen voor de toekomst van drijvende zonnepaneelparken (floating pv) en agri-pv. “Twee opkomende markten met een grote toekomst, waar EnergyVille nu al op inzet. Bij floating pv worden zonnepanelen op een drijvend platform of structuur geïnstalleerd in een meer of in een zee. Deze constructies zijn zeer complementair met offshore windparken als groene energiebron en vormen een soort van rif die de biodiversiteit van het waterleven ten goede komt. Bij agri-pv plaatsen we dan weer zonne-energie boven landbouwgronden op zo’n manier dat teelt nog steeds mogelijk is. Een win-win voor de landbouwer, die naast de gewassen ook stroom van de velden kan halen en waarbij de zonnepanelen de gewassen ook beschermen bij zware hagelbuien of vorstschade”, zegt Bart Vermang.

Studentenuitwisseling

De focus op zonne-energie deelt Limburg trouwens ook met Noorwegen, het gastland voor deze Belgische Economische Missie onder voorzitterschap van Prinses Astrid. “We zijn dan ook blij dat wij ons Limburgs ecosysteem hier kunnen presenteren en dat we onze complementaire kennis kunnen uitwisselen met Noorse academische en industriële partners. Hier kunnen we nieuwe samenwerkingen opstarten die onze productie rond zonne-energie nog verder zal verhogen, daar zijn we zeker van”, zegt Bart Vermang.

Universiteit Hasselt ondertekent tijdens de Prinselijke Missie ook een zogenaamd Memorandum of Understanding met de Norwegian University of Science and Technology (NTNU) in  Trondheim, om in de toekomst nog meer gezamenlijke onderzoek- en onderwijssamenwerkingen aan te gaan. “Dit past mooi in het kader van onze nieuwe Engelstalige master Energy die we binnen onze faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen (UHasselt/KU Leuven) volgend jaar starten. NTNU heeft heel wat kennis op vlak van hernieuwbare energie en biedt zo mooie kansen voor onze studenten om op uitwisseling te gaan en expertises te delen”, besluit Bart Vermang.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.