TC Beukenhof trekt padelterreinen in, buurt haalt opgelucht adem na protest

Standaard

Het omgevingsloket van de provincie Limburg meldt dat de aanvraag om padelterreinen aan te leggen in het park Beukenhof in Sint-Lambrechts-Herk werd ingetrokken. Het dossier is daarmee definitief gesloten, zo staat er te lezen.

In april 2024 verschenen plots gele affiches in de buurt van het park. Alerte buurtbewoners merkten op dat het ging om een aanvraag om 2 padelterreinen aan te leggen, pal in de groene long van de Hasseltse deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk, te midden van een woonwijk.

“Iedereen was compleet verrast”, zegt buurtbewoner Gert Bammens. De stad leverde een bouwvergunning af, zonder dat we van iets op de hoogte waren. De aanleg van de padelterreinen zou gebeuren naast de kantine van de tennisclub, op slechts enkele meters van de aangrenzende tuinen van een 50-tal huizen in de Sint-Lambrechts-Herkstraat en de Beukenhoflaan.

“Padel is erg populair, dat begrijpen we wel. Maar het gaat ons om de locatie: deze velden zouden continu onaanvaardbare geluidshinder veroorzaken, waardoor de bewoners niet meer zouden kunnen genieten van een ogenblik rust. Intussen is toch algemeen geweten dat padel een zeer luidruchtige sport is, heel anders dan tennis. Er zijn in de buurt trouwens al heel wat andere mogelijkheden om padel te spelen: maar liefst 30 terreinen op minder dan 7km.” Het bericht veroorzaakte veel onrust in de buurt en nagenoeg alle buurtbewoners – zo’n 150 in totaal – uitten hun protest in een schriftelijke petitie die verwerkt werd in een officieel bezwaarschrift.

Bovendien moest er voor de aanleg bijna 800 vierkante meter bos gerooid worden, waar veel wandelaars en joggers van de rust genieten. Een groot stuk van het laatste hoog opgaand bos in het centrum van het dorp dreigde zo voorgoed te verdwijnen. Meer dan 300 Herkenaren ondertekenden een online-petitie tegen het kappen van dit bos. Naast de buurtbewoners dienden ook Natuurpunt en de Limburgse Milieukoepel een sterk gemotiveerd bezwaarschrift in. Met succes, zo blijkt nu.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.