Hans Van Alphen wil 65-plussers meer laten bewegen

Standaard

Voormalig tienkamper en olympiër Hans Van Alphen is nu aan de slag als onderzoeker bij PXL-Zorginnovatie. Hij wil 65-plussers motiveren om gezonder te leven. Het project krijgt met zijn komst een wetenschappelijke boost. “Hans is master in revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, wat een groot voordeel is,” zegt Kim Daniels, onderzoekshoofd. “Als een topatleet adviezen geeft en metingen uitvoert, motiveert dat deelnemers extra.”

“Mensen, vooral ouderen, bewegen veel te weinig, wat zeer schadelijk is voor hun gezondheid, zelfs meer dan roken,” zegt Van Alphen. “Het probleem wordt erger en lijkt op een pandemie van fysieke inactiviteit, de vierde doodsoorzaak wereldwijd.” Samen met ouderen ontwikkelden de onderzoekers de app Mia (Meer In Actie). De app biedt dagelijkse beweegtips, gepersonaliseerde workouts, een eventkalender voor lokale activiteiten, en een leermodule over gezondheidsthema’s. Een chatbot beantwoordt vragen, en er wordt gewerkt aan een buddysysteem voor sociale interactie.

Voor het vervolg van de studie zoekt PXL meer deelnemers. “We hebben nu 130 deelnemers, maar willen er meer dan 200,” zegt Daniels. “We zoeken 65-plussers die twee weken lang een Garmin-horloge dragen, fysieke metingen uitvoeren en vragenlijsten invullen. We willen beweegpatronen in kaart brengen en deelnemers op het juiste moment motiveren om meer te bewegen, zoals een avondmens niet ’s ochtends laten joggen.” Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden per mail op mia@pxl.be.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.