Nieuwe app vergemakkelijkt leven van diabetespatiënten

Standaard

Hasseltse diabetespatiënten en hun zorgteam krijgen een Vlaamse primeur. Ze vinden binnenkort alle informatie over hun ziekte op één centrale plaats terug. POM Limburg ontwikkelde, samen met diverse partners, een nieuw platform met bijhorende mobiele app. Die app centraliseert het medische dossier van een patiënt, met onder andere bloedresultaten, afspraken en een medicatieschema. Het Limburgse pilootproject, onder andere gefinancierd door het Europese fonds EFRO, gaat van start in september 2021. Geïnteresseerde diabetici uit de eerstelijnszone Hasselt kunnen zich vanaf 16 augustus 2021 aanmelden bij hun huisarts.

Omwille van haar maatschappelijke en economische belang is de gezondheidszorg een cruciale sector voor de Limburgse economie. Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “De lancering van de app is onderdeel van een groter Europees project dat Limburg als proeftuin heeft aangeduid. Onze provincie heeft een uniek zorg- en welzijnsecosysteem, waardoor we de ideale omgeving vormen voor digitale innovaties.”

Complex verhaal vereenvoudigen

Gezondheidszorg wordt een steeds complexer verhaal. Afstemming tussen het zorgteam rond de patiënt zoals de huisarts, apotheker, gezinszorg, thuisverpleging, ziekenhuis en de patiënt zelf is cruciaal. Maar daarvoor moeten de patiëntgegevens ook gemakkelijker gedeeld kunnen worden, en dat is op dit moment nog niet het geval. Gedeputeerde Tom Vandeput: “De webapplicatie die we in samenwerking met de firma Healthblocks ontwikkelden, is een eerste stap in de juiste richting. Diabetes is een complexe, chronische ziekte waarbij multidisciplinair overleg bepalend is. De tool stroomlijnt de medische gegevens en vergemakkelijkt dus het onderlinge overleg tussen de zorgverleners.”

Regie in handen van patiënt

Nog belangrijker is de rol van de patiënt in dit project. Die krijgt namelijk de regie in handen en beslist onder meer wie van zijn zorgteam wat te zien zal krijgen. Het platform bundelt bloedresultaten, het medicatieschema en verslagen van zorgverleners. Maar ook persoonlijke zorgdoelen en individuele afspraken zijn slechts één muisklik – of swipe – verwijderd. Tom Vandeput: “De patiënt neemt de regie over zijn ziekteverloop volledig zelf in handen. Dat is een belangrijke stap in de richting van patient empowerment, waarbij de patiënt meer controle heeft over zijn eigen gezondheidsproces.”

Hasseltse diabetespatiënten gezocht

Het pilootproject in Hasselt werd recent goedgekeurd door de ethische commissie en gaat van start in september van dit jaar. Het project loopt tot februari 2022. Hasseltse patiënten met diabetes type 2, die toegang hebben tot internet, kunnen zich voor deelname aanmelden bij hun huisarts. Gedeputeerde Tom Vandeput: “De aanmerkingen van patiënten en zorgverleners bevatten cruciale informatie, die we meenemen in de verdere evaluatie en uitbouw van het platform. We vergroten op termijn onze schaal van Limburg naar de rest van Vlaanderen, om de digitalisering van de zorg te versnellen. Volgens experts zou een meer doorgedreven digitale aanpak in de gezondheidszorg onze levensduur immers met vijf jaar kunnen verlengen.”

Het project wordt gefinancierd door EFRO Vlaanderen, de Europese Unie, het Vlaams Departement voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en het provinciebestuur. POM Limburg staat samen met Wit-Gele Kruis, Jessa Ziekenhuis, Imec, I-mens, Ferm Thuiszorg, het Vlaams Patiëntenplatform en het Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond in voor de uitrol.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.