Laserbehandeling zorgt voor vermindering zenuwpijnen door chemo

Standaard
Foto links onderzoekster en doctoraatsstudente Joy Lodewijckx (UHasselt/Jessa)

De NEUROLASER-studie van doctoraatstudent Joy Lodewijckx (UHasselt/Jessa) binnen het Limburg Clinical Research Center bewijst dat kankerpatiënten die tijdens een chemotherapie last krijgen van zenuwpijnen in handen en voeten, wel degelijk geholpen kunnen worden door een tweewekelijkse laserbehandeling. De resultaten zijn zopas gepubliceerd in Supportive Care in Cancer, het wetenschappelijk gerenommeerd tijdsschrift dat oncologen en onderzoekers wereldwijd raadplegen. Met een zopas opgestarte vervolgstudie, waarbij de dosis van de lasertherapie wordt geoptimaliseerd, hoopt het onderzoeksteam de zenuwpijnen helemaal te kunnen wegnemen.

Zenuwpijnen (later ook neuropathie genoemd) in handen en voeten, komen voor bij 68% van de patiënten die een neurotoxische chemotherapie behandeling ondergaan.

De studie

In de periode tussen december 2017 en juni 2021 namen 53 patiënten van het Jessa Ziekenhuis deel aan de NEUROLASER studie. De deelnemende patiënten kregen tweewekelijks, tijdens hun hemotherapie, een laser- of een placebobehandeling. De ernst van hun neuropathie werd in kaart gebracht aan de hand van testen (vragenlijsten, wandeltest, reflexen, etc.). Het resultaat van de testen werd tussen beide groepen vergeleken.

De resultaten

Joy Lodewijckx, onderzoekster: “De vergelijking leert dat de patiënten die een laserbehandeling kregen, minder ernstige vormen van neuropathie ontwikkelden t.o.v. de patiënten die een placebobehandeling kregen. Of ook: het ontstaan van zenuwpijnen door chemotherapie kon niet volledig voorkomen worden met behulp van lasertherapie, maar de pijn kon wel worden verminderd. Waar we vooral blij mee zijn is dat de levenskwaliteit bij deze patiënten verbeterde, iets wat niet konden vaststellen bij de personen in de controlegroep.”

Het vervolg

Het onderzoeksteam, o.l.v. prof. dr. Jeroen Mebis, startte recent een vervolgstudie op binnen het Jessa
Ziekenhuis. Joy Lodewijckx: “In deze nieuwe studie gaan we de dosis van de lasertherapie verder optimaliseren en focussen we op patiënten die al langer (maanden tot jaren na het beëindigen van de chemotherapie) last hebben van deze zenuwpijnen. Ook hier zijn de eerste resultaten al veelbelovend.”

Deze studie werd gefinancierd door Kom op Tegen Kanker, het Limburgs Kankerfonds en het Limburg Clinical Research Center.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.