Jessa Hasselt voert voor eerste keer reeks rectumingrepen uit met robot

Standaard

Dr. Bert Houben, abdominaal chirurg bij Jessa, heeft recent en met succes drie rectum-ingrepen met de operatierobot da Vinci Xi uitgevoerd. De ondersteuning van de robot levert bij dit type operatie een betere uitkomst op voor de patiënt: een gunstigere oncologische uitkomst, betere resultaten mbt. sluitspierfunctie en stoelgangsfrequentie en een kortere hospitalisatieduur. Het zijn meteen ook de eerste reeks van rectum-ingrepen die op deze manier worden uitgevoerd in Limburg.

In Jessa wordt de da Vinci-robot al sinds geruime tijd ingezet bij prostaatchirurgie en gynaecologische ingrepen. De robot is een erg geavanceerd en hoogtechnologisch operatiemedium. Hij werkt niet autonoom maar ondersteunt de chirurg tijdens kijkoperaties en laat toe om heel precieze bewegingen uit te voeren.

Dr. Bert Houben van de afdeling abdominale heelkunde gebruikt de robot sinds oktober 2019, doorgaans bij kankerpatiënten. Na een intensieve opleiding heeft hij hiervoor een certificaat op zak. De da Vinci-robot ondersteunt voornamelijk bij ingrepen voor kwaadaardige aandoeningen van dikkedarm- en endeldarm en bij ingrepen voor afwijkingen van de buikwand.

In mei 2020 heeft dr. Houben met succes drie opeenvolgende ingrepen aan de endeldarm (rectum) met de robot uitgevoerd. Dr. Bert Houben, abdominaal chirurg: “Bij een ingreep aan de endeldarm is de bewegingsruimte voor de chirurg vrij beperkt. Met de robot kan hij preciezer werken, vooral omdat deze in staat is om zeer nauwkeurige bewegingen uit te voeren via een polsgewricht met uiterst grote bewegingsvrijheid.”

Voordelen voor de patiënt

Een rectum-ingreep met de robot heeft voor de patiënt diverse voordelen. Dr. Houben: “De wetenschappelijke gegevens hieromtrent zijn steeds overtuigender. De ingreep is minimaal invasief en verwijdert meer accuraat het tumorweefsel. De oncologische uitkomst voor de patiënt is dus beter. Er zijn bovendien aanwijzingen dat de functionele resultaten, zoals de sluitspierfunctie en stoelgangsfrequentie, na de ingreep beter zijn. Ook het postoperatieve herstel verloopt gunstiger.”

Dr. Bart Appeltans, diensthoofd: ”Onze afdeling abdominale heelkunde zal binnenkort de robot ook inzetten bij pancreas-ingrepen. Dit programma zal opgestart worden door dr. Gregory Sergeant.”

Medisch investeringsfonds Jessa

Bij ingrepen met een chirurgische robot is er in België momenteel alleen een terugbetaling voorzien voor de materiaalkosten bij prostaatingrepen. Een medisch investeringsfonds van Jessa (SMIF) past bij voor de materiaalkosten voor de abdominale ingrepen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.