Inhuldiging van eerste heks in volkstuinen in Hasseltse Banneuxwijk

Standaard

Op maandag 22 mei 2023 werd in de volkstuinen van de Tuinvrienden Banneux 2.0 de eerste heks van de Revival Heksenfeesten ingehuldigd. Daarmee wil het nieuwe bestuur van de Volkstuinen het initiatief om de Heksenfeesten nieuw leven in te blazen mee ondersteunen.

De Heksenfeesten in de Hasseltse Banneuxwijk hebben niets te maken met Halloween, maar alles met de verhalen van de Hasseltse schrijver Alfons Jeurissen (Hasselt, 19 mei 1874 – Ekeren 18 juni 1925). Zijn volksverhalen over het dagelijkse leven op de hei en het bijgeloof over heksen en spoken vormde de inspiratie voor de Heksenfeesten. Met de Revival wil de Banneuxwijk weer de grootste griezeltuin van Limburg worden. In 2022 was er reeds een grote tentoonstelling met oude foto’s en filmpjes van 50 jaar geleden. In 2023 staat er een massaspel met Heksenverbranding op het programma en in 2024 zal de vernieuwde Heksenstoet opnieuw door de Banneuxwijk trekken zoals 50 jaar geleden. Op dat moment wordt ook de 150ste geboortedag van Alfons Jeurissen gevierd.

De Tuinvrienden van Banneux doen volgend jaar met een groep ook mee in de stoet. Met de samenwerking wil het nieuwe bestuur van de volkstuinen de sociale cohesie in de wijk versterken. Er wordt onder meer gekeken in de richting van onder andere de schooltjes in de wijk, voetbalclub Hoger Op Heide Hasselt en de Corda-campus.

Maar waarom de heks nu al werd ingehuldigd? Omdat ze tegen de zomer een rok vol bonen zal hebben, zoals de traditie het wil! Initiatiefnemer en voorzitter van de stuurgroep van de Revival Heksenfeesten, Jan Dierckx, nam samen met Alain Devroo, de nieuwe voorzitter van de Tuinvrienden Banneux 2.0 en createur van de heks, de honneurs waar.

Binnenkort online: de vernieuwde website van Tuinvrienden Banneux 2.0.

www.heksenfeestenhasselt.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.