Paardenmarkt 2023 verscherpt focus op dierenwelzijn

Standaard

De organisatie van de Sint-Gertrudisfeesten, politie LRH, FAVV, dierenartsen en stad Hasselt hebben een vernieuwd plan van aanpak rond dierenwelzijn uitgewerkt. Dit plan moet de jaarlijkse Paardenmarkt op 18 maart 2023 in het centrum van Kuringen nog diervriendelijker maken.

Tijdens de voorbereiding van de 781ste editie van de Sint-Gertrudisfeesten met haar traditionele paardenmarkt legden de organisatoren samen met de dierenpolitie van politie LRH, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en dierenartsen extra de focus op dierenwelzijn.

“Als maatschappelijk thema is dierenwelzijn doorheen de jaren steeds belangrijker geworden. We zijn steeds mee geëvolueerd maar met dit plan wilden we nog een stap verder gaan. Ons uitgangspunt is respect voor de paardenmarkt als traditie, onder de best mogelijke omstandigheden voor de dieren”, zegt voorzitter Robby Herck. “We voorzien onder meer een keuringsplatform waar een uitgebreide controle van elk paard zal gebeuren door drie instanties: politie LRH, het FAVV en een dierenarts. Enkel goedgekeurde paarden die in goede gezondheid verkeren en in orde zijn volgens de wetgeving zullen het terrein mogen betreden. De politie is gemachtigd om indien nodig een proces-verbaal op te stellen.

Vers water

De paarden worden eenmaal toegelaten vanaf deze editie bewuster opgesteld op de weide: achteraan op het rustigste deel van het terrein, met de hoofden weggedraaid van de drukte en van de muziek. Ze worden gedurende de hele markt steeds persoonlijk begeleid door een verzorger. Daarnaast werd er een huishoudelijk reglement opgesteld waaraan elke handelaar dient te voldoen.In het regelement wordt onder andere opgedragen dat de paarden permanent over vers water moeten beschikken en tijdig van eten worden voorzien. Tot slot is de paardenmarkt meer begrenst in tijd (8 – 11 uur). “Zo worden de paarden maar voor een korte periode blootgesteld aan het publiek en aan externe prikkels en kunnen ze enkele uren later terug tot rust komen in de trailer”, aldus Herck.

Politie LRH benadrukt het belang van de betrokkenheid door de agenten van de dierenpolitie. “Onze aanwezigheid op de paardenmarkt is zeer belangrijk. Enerzijds zien we erop toe dat de verhandeling van de paarden correct en diervriendelijk gebeurt. Anderzijds leiden we het verloop en de veiligheid van het evenement in goede banen.”

Schepen van Dierenwelzijn Nele Kelchtermans is tevreden met de stappen die de organisatie extra neemt. “Dierenwelzijn garanderen, hoeft niet rechtstreeks te betekenen dat alles verboden moet worden. Dat drie controle-instanties de hele tijd toezien op dit nieuwe plan van aanpak, is een teken dat de organisatie dit ernstig neemt. Deze aanpak is een voorbeeld voor andere organisatoren.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.