CleanTechPunt vzw opent nieuwe duurzaamheidsroute

Standaard

Vrijdag 10 maart 2023 opende CleanTechPunt vzw haar nieuwe duurzaamheidsroute. Jongeren zijn klimaatbewust, getuige de klimaatbetogingen van de afgelopen jaren. Maar hoe zorgen we ervoor dat ze – los van holle clichés – een correct beeld krijgen van hoe een duurzame, groene, klimaatbewuste toekomst eruit kan zien? “Door hen te laten kennismaken met vier concrete, hands-on activiteiten in een duurzaamheidsroute,” zegt projectcoördinator Hugo Meus.

Hugo Meus legt uit: “Jongeren uit het secundair onderwijs maken kennis met 4 hands-on activiteiten die uitgewerkt werden rond energie, water en klimaat, circulaire economie, in en rond de mijn, en met CleanEarthAdventure.” Zij ontdekken actief wat zuivere technologieën voor ons betekenen.

1.      Energie: Leer duurzame en schone energie maken, zoals wind- en zonne-energie of waterkracht. Je maakt kennis met de energiedistributie in België, die je zelf kan controleren. Daarnaast test je verschillende windmolens en kijk je welke het efficiëntst energie opwekt!

2.      Water en klimaat: Leer meer over de oorsprong en waarde van ons schone drinkwater, en hoe we het zelf kunnen beïnvloeden. Leer de processen kennen die een impact hebben op klimaatverandering.

3.      Circulaire economie: De voorraad grondstoffen op aarde neemt af. Hier efficiënter mee omgaan is de uitdaging voor nu en de toekomst. In de circulaire economie worden deze grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Stap mee in deze duurzame reis. Ten slotte ontwerp je een duurzaam toestel.

4. In en rond de mijn: In dit parcours leer je hoe het leven in en rond de mijnen zich afspeelde. Ontdek zelf wat barakken zijn, of treinmannen. Laat je figuurlijk onderdompelen in het mijn leven. 

De scholieren krijgen een VR-bril op en gaan op virtueel bedrijfsbezoek in twee bedrijven die duurzame productieprocessen hanteren. Als afsluiter is er nog een leuke game voorzien. “De eerste reacties waren alvast heel positief van de aanwezige leerlingen uit Instituut Mariaburcht Stevoort en de Provinciale Secundaire School Bilzen,” besluit Hugo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.