Hasselt verkoopt pastorij Wimmertingen

Standaard

Hasselt gaat de pastorij in de Smetsstraat in Wimmertingen binnenkort verkopen. In het kader van de duurzame vastgoedstrategie die de stad ontwikkelde, wordt het bestaande patrimonium tegen het licht gehouden. “Gebouwen die in slechte staat verkeren en te weinig invulling geven aan onze kerntaken, verkopen we”, aldus Laurence Libert, schepen van Gebouwen.

Het Hasselts stadsbestuur koestert de ambitie om tegen 2050 een stadspatrimonium te bezitten dat volledig klimaatneutraal is. Met ca. 250 gebouwen in de huidige portefeuille wordt er dan ook nagedacht wat er nog in eigendom gehouden wordt, en wat niet.

“Bij elk gebouw stellen we de vraag welke kosten we hebben in onderhoud, beheer en eventuele renovatie, of het gebouw verhuurd of verkocht kan worden of dat er een herbestemming kan plaatsvinden”, legt schepen Libert uit. “Bij het in kaart brengen van al die eigendommen wegen we het nodige onderhoud af tegen de beleidsdoelstellingen
die een gebouw invult. We zoeken antwoorden op fundamentele vragen als: wie gebruikt het gebouw, hoe vaak wordt het gebruikt, welke soort verenigingen er gebruik van kunnen maken, … Soms betekent dat ook om verschillende verenigingen onder te brengen in één nieuw energievriendelijk gebouw, zoals recent in de Bakkerslaan in Runkst.”

Door deze patrimoniumoefening kwam de stad tot de conclusie dat de pastorij in de Smetsstraat in Wimmertingen in aanmerking komt voor verkoop. “Vandaag de dag maken nog enkele verenigingen 1 à 2 keer per week gebruik van
enkele ruimtes en de bovenverdieping dient als stockageruimte voor priestergewaden”, gaat schepen Libert verder. “Met hen gaan we in overleg waar ze na verkoop terecht kunnen. Het pand is in relatief goede staat maar er zouden te veel prijzige investeringen nodig zijn om deze woning in orde te maken op vlak van moderne voorzieningen. Het dak bijvoorbeeld moet helemaal vernieuwd worden. We kiezen er dan ook voor om het pand te koop te zetten zodat anderen er een mooie bestemming aan kunnen geven, zoals bijvoorbeeld particuliere bewoning.”

Momenteel wordt het opmetingsplan en schattingsverslag opgemaakt. “We hopen de pastorij richting de zomer in de markt te kunnen zetten”, besluit schepen Libert. “We zullen dat opnieuw doen met online biedingsplatform COVAST, waarmee we eerder al succesvol samenwerkten voor de verkoop van o.a. AC Thonissen of de pastorij in de Heilig-Hartwijk. Onze algemene filosofie is duidelijk. We blijven uiteraard inzetten op het behoud van patrimonium, om onze kerntaken ook in de toekomst te behartigen. De kost voor het onderhoud van leegstaande panden blijft echter oplopen.
Daarom moeten we, ook met spijt in het hart, soms afstand doen van bepaalde gebouwen, die de belastingbetaler te veel zouden kosten om nog verder in eigendom te houden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.