Hasselts Jenevermuseum viert verjaardag met 1200 gasten

Standaard

1200 feestvierders ontvangt het Jenevermuseum nu zaterdag 26 november om zijn veertigste verjaardag te vieren. Het verjaardagsfeest met gratis taart, jenever en animatie is hiermee helemaal volzet“Deze massale inschrijvingen bewijzen eens te meer dat het Jenevermuseum een open huis is waar de Hasselaar zich thuis voelt”, aldus schepen van cultuur Nele Kelchtermans.

Smakelijk verjaardagsfeest voor 1200 gelukkigen

De oorwurm ‘Lang zal jenever‘, een jenever-versie van de oeroude verjaardagsklassieker ‘Lang zal hij leven’, zal zaterdag viermaal luid schallen op de binnenkoer van het Jenevermuseum. De 1200 feestvierders worden niet tegelijkertijd ontvangen worden. Er zijn vier feestjes voor telkens 300 personen. Bovendien maken vier gelukkigen kans op levenslang gratis toegang tot het Jenevermuseum en het winnen van de leeftijd van het museum (40 liter) in jenever. 

Verjaardagsjenever

Ook Steven Reekmans, meester-stoker van het Jenevermuseum, kijkt reikhalzend uit naar deze verjaardag. Hij ontwikkelde voor de gelegenheid een bijzonder verjaardagsjenever. “Het gaat om een 100% zuivere Hasseltse moutwijnjenever met een uitgesproken volle graan- en moutsmaak en een subtiele afwerking met een fractie jeneverbes. Er zijn slechts 200 exemplaren beschikbaar van uniek product dat de naam ‘Adam S.’, een eerbetoon aan de stoker die medio 19de eeuw actief was op de plek van het museum en de gebouwen hun uitzicht van vandaag gaf. Kortom, een zeer exclusieve jeneverbeleving vanaf zondag 27 november (!) te koop in het proeflokaal van het Jenevermuseum

Samenwerking met studenten Communicatie van Hogeschool PXL 

Om dit huzarenstukje klaar te krijgen zetten ook de laatstejaarsstudenten van de PXL-opleiding Communicatie hun schouders onder dit event. Hun opdracht was simpel: organiseer een verjaardagsfeest voor het Jenevermuseum. Vorige keer organiseerden ze een huwelijksplechtigheid in de stijl van de wilde jaren 1920. “Zelf mee een event organiseren van deze schaalgrootte is een unieke kans om onze theoretische kennis om te zetten in de praktijk. Dit sterkt mij in mijn zoektocht naar een aantrekkelijke job op de arbeidsmarkt volgend jaar.”, aldus Ulrike Simons, een van de studenten. “Voor het Jenevermuseum is dit een echte win-win. Wij organiseren jaarlijks verschillende events. Maar een evenement van deze schaal is ook voor ons uitzonderlijk. De studenten steken veel op van onze kennis en expertise en zij helpen ons met de logistieke organisatie en komen daarbij vaak met innovatieve oplossingen.’, voegt Davy Jacobs, directeur van het Jenevermuseum, nog toe.

Levend museum met 1.501.200 bezoekers

Het Jenevermuseum zag 40 jaar geleden onder impuls van een groep vrijwilligers het levenslicht in… de Gasthuisstraat (nu Modemuseum). En dat in afwachting van de verhuis naar de Witte Nonnenstraat waar grootse restauratiewerken de voormalige, beschermde stokerij Stellingwerff/Theunissen zouden transformeren tot het Jenevermuseum dat we vandaag kennen. Van in het begin was het duidelijk dat het museum een levend museum moest zijn en dat bezoekers letterlijk moesten kunnen proeven van ons jenevererfgoed. Een authentieke 19de-eeuwse stoomstookinstallatie werd aangekocht en vakkundig gereviseerd. In 1991 druppelde de eerste in huis gestookte moutwijn uit de stookinstallatie die afgewerkt werd tot echte Hasseltse graanjenever. Sindsdien belicht het Jenevermuseum alle facetten die te maken hebben met Hasseltse en, bij uitbreiding, Belgische jenever op de meest verrassende manieren.  

Het Jenevermuseum wist een collectie van meer dan 30.000 objecten over jenever te verzamelen, te bewaren en gedeeltelijk te presenteren aan een internationaal publiek. Zo’n 1,5 miljoen bezoekers maakten de afgelopen veertig jaar al kennis met de geschiedenis én het vakmanschap van onze nationale, geestrijke drank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.