Internationale Week van Doven 2022

Standaard

Deze week is het de Internationale Week van Doven. Op vrijdag 23 september 2022 is het Internationale Dag van Gebarentaal en op zaterdag viert men Werelddovendag.

Benoît Ramakers legt uit: “Als doof persoon kun je het lastig hebben, zoals u zich wellicht kunt voorstellen. Ongetwijfeld heeft het ook voordelen, maar een leven zonder geluid is lastig voor te stellen. Daarom zijn bovenstaande initiatieven goed om dit onder de aandacht te brengen.” 

“Ik heb nooit mijn doofheid als een beperking gezien maar eerder een verrijking van het leven. Ik hoor de weersomstandigheden ’s nachts bijvoorbeeld niet, ik kan eender welk moment mijn hoorapparaat afzetten,…”

“Momenteel werk ik als leerkracht voor dove kinderen in KIDS Hasselt en ik vind het leuk om mijn leerlingen aan te leren om positief om te gaan met hun beperking. Ik probeer ook mensen aan te leren om geen vooroordelen meer te hebben over de doofheid zoals dat de doven niet kunnen praten,…er is nog veel werk op de plank in ons land maar we gaan met kleine stapjes vooruit die enkele jaren geleden niet voor mogelijk hielden zoals meer gebarentaalzichtbaarheid in de media.”

“Ook hebben mensen vaak schrik om dove mensen aan te spreken en dat is helemaal niet nodig. Rustig praten, liefst niet door elkaar praten en goed articuleren in het Algemeen Nederlands helpt al veel.”

Benoît is als alumnus van de opleiding Bachelor Lager Onderwijs blij dat Limburgers vanaf dit academiejaar op Hogeschool PXL terecht kunnen voor het aanleren van gebarentaal binnen onze provincie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.