Kris Peeters wil weg van systeem

Standaard

Oliecrisis, economische crisis, terreurcrisis, bankencrisis, eurocrisis, vluchtelingencrisis… De laatste vijftig jaar lezen als één lange processie van crisissen, de ene bovenop de andere. Terwijl de gezondheidscrisis nog woedt, dient de klimaatcrisis zich aan, met daarbovenop een democratie- en biodiversiteitscrisis. “Moeten we ons niet stilaan beginnen af te vragen of we wel te maken hebben met een systeem in crisis? Zou het kunnen dat het eerder gaat om een crisissysteem: een systeem dat zijn eigen crisissen genereert,” vraagt auteur Kris Peeters zich af in zijn nieuwe boek.

Kris Peeters legt uit: “In 2000 startte ik met ‘Het voorruitperspectief’ (‘we denken vaak onbewust vanuit de auto en dat heeft grote gevolgen’), in 2010 volgde ‘De file voorbij’ (‘er zijn belangrijkere problemen met ons mobiliteitsregime dan alleen de file’) en in 2014 ‘Weg van mobiliteit’ (‘mobiliteit is geen doel op zichzelf, het is een middel om gelukkig te worden als mens’). Met ‘Weg van het systeem’ trek ik de scope nog verder open vanuit het besef dat het mobiliteitsregime eigenlijk een afgeleide is van ons economisch systeem. Dit boek gaat dan ook over veel meer dan mobiliteit en is dus ook gericht op een ruimer publiek. Mijn hoofdstelling: ons systeem is niet in crisis, het is een systeem dat crisissen genereert. We moeten het systeem dan ook niet ‘herstellen’ (cfr. de ‘relance’) maar fundamenteel herdenken. In het boek maak ik niet alleen een analyse van de stand van onze maatschappij vandaag, maar probeer ik ook oplossingen aan te reiken – met onder meer een sterk pleidooi voor de herwaardering van de publieke ruimte als vaccin tegen de polarisatie.” 

Voor Kris is dit boek is een logische volgende stap in zijn denkproces. Anders dan veel andere auteurs, heb ik vooraf geen heldere inhoudstafel van wat ik wil vertellen. De totstandkoming van een boek is voor mij dan ook een intellectuele expeditie vol verrassingen. Het antwoord op de ene vraag brengt de volgende vraag met zich mee.  “Ik benutte de wat minder drukke coronaperiode voor deze nieuwe ontdekkingstocht, die behalve een schrijf- ook een leesproces was,” besluit Peeters.   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.