PXL-studenten bouwen cleantech escaperoom

Standaard

Drie PXL-studenten Elektromechanica hebben in samenwerking met CleanTechPunt vzw een cleantech escaperoom gebouwd in Diepenbeek. Ontsnappen lukt deelnemers alleen als ze hun grijze hersencellen inzetten voor groene, duurzame innovatie en technologie.

Het jaar 2080

“Het is een soort van teletijdmachine geworden”, aldus Marie-Julie Maes, laatstejaarsstudente Elektromechanica aan Hogeschool PXL, die de escaperoom samen met haar jaargenoten Kamiel Timmers en Boyd Vandenbruane bouwde in het kader van een projectvak.

“Deelnemers die in onze escaperoom opgesloten worden, worden gekatapulteerd naar het jaar 2080, en zien de catastrofale gevolgen van een hele reeks bosbranden, overstromingen en natuurrampen. Alleen door logisch te redeneren en na te denken over hernieuwbare energie, recyclage, waterrecuperatie en duurzame consumptie kunnen ze via een teletijdcabine terugkeren naar het heden om die apocalyps terug te draaien.”

Proeftuin

De escaperoom is ondergebracht in een tweedelige container, op de PXL-parking in Diepenbeek. “Niet toevallig”, zegt Marleen Schepers, departementshoofd PXL-Green & Tech. “Zowel ons campusgebouw als de omgeving errond – de parking, de containers, de natuur – zien wij als een ‘living lab’ voor onze studenten, de ideale proeftuin om hen onder begeleiding ‘real life’ opdrachten te laten uitwerken. Deze escaperoom past daar perfect in. Het boekingssysteem moet wel nog opgestart worden, maar het staat nu al vast dat we deze escaperoom volgend schooljaar onder meer zullen gebruiken voor leerlingen uit het middelbaar die onze campus bezoeken.”

Totaalplaatje

Ook CleanTechPunt vzw is zeer tevreden met het resultaat. Voorzitter Maurice Ballard: “Het totaalplaatje klopt. Het gaat om fun én educatie. Niet alleen spelplezier, maar ook kennis verwerven over nieuwe, duurzame technologie. Ik waardeer het enorm dat de studenten zo actief op zoek gegaan zijn naar herbruikbare materialen. Op die manier hebben ze de kosten tot 5.000 euro kunnen beperken. Echt knap!”

Ook voor de buitenkant van de escaperoom werd PXL-talent ingeschakeld. Oud-PXL-MAD-student TUZQ, als graffitikunstenaar onder meer bekend van zijn creaties in het Kapermolenzwembad, gaf de container onlangs een ‘groentechnologische’ uitstraling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.