
De gemiddelde Belg snakt naar een betaalbare energiefactuur. En het Belgische energienet snakt naar balans, nu de vraag naar energie stijgt en het aanbod (lees: hernieuwbare energie) minder voorspelbaar is. Op basis van die twee maatschappelijke vaststellingen besloot het Hasseltse iinno-benelux het eerste particuliere energiemanagementsysteem van België te ontwikkelen.
In ons land zijn er 350.000 Belgen (and counting) die via zonnepanelen stroom opwekken en dus baat hebben bij een thuisbatterij. Dankzij het nieuwe platform Jabba van Hasselaren Jef Noelmans en Vincent Beckers kan zo’n batterij meer dan energie opslaan. Het platform voorspelt aan de hand van artificiële intelligentie de energieprijzen – op basis van marktdata en weersvoorspellingen – en bepaalt wanneer een thuisbatterij best stroom koopt of verkoopt. Is de Belg naar hartenlust aan het verbruiken en staan de prijzen hoog? Dan verkoopt de batterij haar opgeslagen energie aan het net. Zitten we in een daluur, waarin er energie te veel is … en je zelfs geld krijgt om het af te nemen van het net? Dan koopt de batterij stroom aan.
Door slimme thuisbatterijen te connecteren binnen één platform, kunnen ze samen in een vingerknip evenveel energie leveren als een kerncentrale. Als er een belangrijke energiebron uitvalt, kan dit dus tijdelijk gecompenseerd worden door thuisbatterijen. Zo brengt het net zichzelf in balans, met de prijsprikkel als drijvende factor. Particulier houden zo bovendien controle over hun eigen energie en betalen aanzienlijk minder voor hun stroom.