Hasseltse werven worden tegen 20 december 2019 gebruiksklaar gemaakt voor publiek

Standaard

Vrijdag 20 december 2019 staat met stip genoteerd in de agenda’s van al wie op de Hasseltse werven in de binnenstad actief is. Dan moeten de straten er op hun ‘kerstbest’ bijliggen. Zo kunnen shoppers met propere voeten hun eindejaarsaankopen doen.

“Als bestuur beseffen we maar al te goed dat onze werven hun stempel hebben gedrukt op de bereikbaarheid en het uitzicht van onze binnenstad. Maar we moeten vooruit durven kijken en het einddoel voor ogen houden: Hasselt 2.0. Een stad met één van de grootste ondergrondse parkeergarages van Vlaanderen, een vlotte en conflictvrije verbinding tussen die parking en onze binnenstad,  een veilige fietslus rondom onze stadskern en een ruimere en groenere Grote Markt de naam waardig”, benadrukt burgemeester Steven Vandeput. “Dat de weg richting dat doel hobbelig kan verlopen, moeten we niemand vertellen. Vandaar dat we dit eindejaar niet enkel uitpakken met de bereikbaarheidscampagne vlotnaarhasselt.be. Samen met de betrokken aannemers van onze werven zetten we tijdens de laatste weken richting het winterverlof alle zeilen bij om enerzijds de vooropgestelde tussentijdse doelen te halen. Anderzijds willen we ook dat de werven er tijdens de winterstop zo opgeruimd en proper mogelijk bijliggen.”

Grote Markt en omgeving

“Waar nodig nemen we dan ook extra maatregelen om eindejaarsshoppers niet met vuile voeten huiswaarts te sturen”, aldus schepen van Openbare Werken Laurence Libert. “In de Maastrichterstraat is dat alvast niet nodig. Daar mogen de omliggende handelaars en bewoners zich verheugen op de nieuwe bestrating. De afgelopen dagen werden de fundering, de straatkolken van de vernieuwde riolering en de regenwatergoot geplaatst. Nu kunnen we van start met de aanleg van de kasseien. Als de weeromstandigheden droog blijven, is de volledige bestrating klaar bij de start van de winterstop.”

“In de Kortstraat en op de Grote Markt nemen we wel een aantal tijdelijke maatregelen ten voordele van de toegankelijkheid”, vervolgt schepen van Mobiliteit en Ruimtelijke Ordening Marc Schepers. “In de Kortstraat maakt de aannemer momenteel de laatste aansluitingen op de nieuwe nutsleidingen.Vervolgens krijgt de straat een tijdelijke asfaltverharding en zijn de werken er voorlopig klaar. Voor de noordzijde van de Grote Markt is immers een aanvraag ingediend voor een herbestemmingsproject. Als dit project een vergunning krijgt, zal het bevoorraden van de werf via de Kortstraat verlopen. Om te voorkomen dat we de nieuwe bestrating op korte termijn zouden beschadigen, leggen we deze pas na de bouwwerken aan.”

“Op de Grote Markt zelf vinden de laatste werken aan de regenwaterriolering plaats”, vervolgt Libert. “Zijn die klaar dan ruimen we de omgeving op en verkleinen we de werfzone zo maximaal mogelijk. Tussen de Koning Albertstraat en de Hoogstraat brengen we dan een wandelzone uit asfalt aan. Zo kunnen shoppers met propere voeten langsheen de werfzone. De andere opgebroken delen van de markt voorzien we van een laag minderhindersteenslag. Werken of geen werken, ook dit jaar komt er een grote kerstboom op de Grote Markt te staan. Vlak voor de start van ons eerste shoppingweekend, op zaterdag 14 december 2019, wordt deze omstreeks 7u geplaatst.”

Van vrijdag 20 december 2019 tot en metzondag 5 januari 2020 wordt er niet gewerkt op de Grote Markt. Schepen van Economie Rik Dehollogne: “De werken hervatten op maandag 6 januari 2020 met het vernieuwen van de huisaansluitingen op de Grote Markt. Hiervoor moeten de vaste terrassen van de horecazaken tijdelijk wijken. Er loopt momenteel een prijsvraag voor de aankoop van nieuwe uniforme vaste terrassen. In de loop van februari worden de bomen binnen de gehele werfzone aangeplant. Waarna we snel kunnen starten met de aanleg van de bestrating.”

Fietslus De Schiervellaan-Leopoldplein

“Van het vervolledigen van de fietslus van de Ridder Portmansstraat tot het parkje op het Leopoldplein is de eerste fase grotendeels afgerond”, vertelt schepen Schepers. “Tussen de Diesterstraat en Ridder Portmansstraat, werd langsheen de Kleine Ring een volledig nieuwe busbaan met bushalte aangelegd.De oude busbaan ruimde plaats voor de nieuwe rijweg. Als alle fases van de werken klaar zijn,moeten we er enkel nog de okergele fietsstrook aanbrengen. Na de winterstop starten we bij gunstige weersomstandigheden met fase twee, waarbij het gedeelte tussen de Ridder Portmansstraat en het parkje op het Leopoldplein opnieuw wordt aangelegd. Midden februari richten we als laatste het kruispunt met de Ridder Portmansstraat opnieuw in.”

Verbindingsplein

“Op het verbindingsplein tussen de Blauwe Boulevard en het Molenpoortplein loopt de eerste fase zoals gepland”, aldus schepen Libert.“De afgelopen dagen werd het nieuwe fietspad aan de buitenzijde van de Kleine Ring aangelegd. De nieuwe rijweg, die ter hoogte van het plein bestaat uit een betonverharding, is reeds klaar. Die wordt met een asfaltverharding verbonden met de bestaande rijweg. Dit betekent dat we de Kleine Ring tijdens de nacht van 12 op 13 december 2019 opnieuw kunnen openstellen voor autoverkeer. Intussen zijn ook de klinker- en kasseiwerken op de kop van de Kanaalkom en het plein voor het Oud Gasthuisgestart. Voor de winterstop willen we ze grotendeels afronden. Enkel aan de bestrating van de Kempische Kaai werken we met zekerheid in januari nog verder. Na de winterstop is fase twee aan de beurt. Deze omvat de heraanleg van de Kattegatstraat en de kruispunten Kattegatstraat-Isabellastraat en Gasthuisstraat-Demerstraat.”

“Op de westoever van de Blauwe Boulevard zijn het fiets- en voetpad tussen de Stokerijstraat en de kade klaar. Net als binnen de andere zones moeten we er begin volgend jaar wel nog de beplanting aanplanten”, aldus schepen Libert. “Ook de Gelatineboulevard is grotendeels afgewerkt. Links en rechts van de rijweg is de aannemer enkelnog bezig met het leggen van de kasseien van de brede wandelpromenades. De werken aan de lage kade met fiets- en wandelpromenade zijn eveneens zo afgerond. Het meeste werk kruipt nog in de aanleg van de zone tussen de Armand Hertzstraat en de nieuwe bebouwing. Daar plaatste de aannemer nog maar net de keerwanden van de toekomstige grashelling die het niveauverschil tussen beide zones opvangt. Hoe dan ook lopen ook deze werken erg vlot.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.