800.000 euro onderzoeksgeld om geheimen van zenuwstelsel in onze darmen te ontrafelen

Standaard

Ons enterisch zenuwstelsel, in kindertaal ook wel het ‘buikbrein’ genoemd, is erg complex. “Dit zenuwstelsel speelt een grote rol bij gastro-intestinale ziektes, maar zou ook van belang zijn voor aandoeningen zoals depressie of autisme”, zegt prof. dr. Werend Boesmans. “Hoe deze neurale circuits precies werken is voor een groot deel nog een mysterie.” De volgende vijf jaar zal prof. Boesmans aan Universiteit Maastricht en UHasselt een onderzoeksteam leiden om hierrond meer inzichten te verkrijgen. Hij krijgt hiervoor een Vidi-beurs van De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

“Onze buik bevat in feite ons tweede brein”, zegt Werend Boesmans. “In de wand van onze darmen bevindt zich een uitgebreid netwerk van cellen gelijkaardig aan dat in onze hersenen. Maar die neurale circuits zijn moeilijk te doorgronden. De volgende vijf jaren zullen we nu aan de Universiteit Maastricht en UHasselt met een team van onderzoekers dit zenuwstelsel verder proberen te ontrafelen.”

Werend Boesmans en zijn team krijgen hiervoor 800.000 euro onderzoeksgeld van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. “Met deze Vidi beurs gaan we zeer specifiek de rol van enterische gliacellen bestuderen. Van gliacellen werd gedacht dat ze enkel een ondersteunende functie hebben in ons lichaam. Ondertussen weten we dat deze cellen erg belangrijk zijn voor gastro-intestinale functies. Ik noem ze daarom ook wel eens de architecten van het enterisch zenuwstelsel.”

Prikkelbare darm, depressie of autisme

Door nieuwe inzichten te verkrijgen in het buikbrein hopen de onderzoekers meer te weten te komen over gastro-intestinale ziekten zoals prikkelbare darm syndroom, maar ook over de rol die onze darmen spelen in het ontstaan van neurologische en mentale aandoeningen. “Eerdere studies hebben al aangetoond dat er een link is tussen het enterische zenuwstelsel en  het ontstaan van bijvoorbeeld depressies. Met dit onderzoek willen we het mechanisme hierachter dus blootleggen”, besluit prof. Boesmans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.