Limburgse verre export breekt alle records

Standaard
voka verre export

Vlnr. Johann Leten (gedelegeerd bestuurder, Voka – KvK Limburg), Erik Rogiers (zaakvoerder, Versus Omega) en Cathérine Dreesen (directeur Internationalisatie & Innovatie, Voka – KvK Limburg)

De verre export van Limburgse bedrijven was in 2018 nog nooit zo groot. De certificaten van oorsprong (CO’s) die Voka – Kamer van Koophandel Limburg uitreikte namen toe met 7,19%, een absoluut record. De Limburgse ondernemingen exporteerden via de certificaten een totale goederenwaarde van bijna een miljard euro (+14,6%). De belangrijkste bestemming van verre export is niet langer China, maar wel Turkije.

Voka – Kamer van Koophandel Limburg reikte vorig jaar 24.456 certificaten van oorsprong uit die samen een goederenwaarde hebben van € 990.821.049,61. De documenten worden gebruikt om de niet-preferentiële oorsprong te bewijzen bij verre export. Voor 2018 betekent dat een stijging met 7,19%. Na de kleine daling van 2016, blijft de economische groei dus duidelijk zichtbaar in het buitenlandse succes van onze bedrijven.

De belangrijkste bestemming van de Limburgse verre export is Turkije, dat op basis van goederenwaarde goed is voor een aandeel van 14,60%. Turkije investeert momenteel sterk in hoogtechnologische machines. Verder groeien zowel de plastics- en rubbersector, de FMCG en automobielsector.

Internationale Voka-hulp

“We investeren sterk in sensibilisering en ondersteuning bij internationaal ondernemen, als onderdeel van haar strategisch actieplan SALVO. Dat doen we voor starters, familiebedrijven en gevestigde internationale spelers”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Dankzij die inspanningen durven steeds meer Limburgse ondernemers de opportuniteiten van verre exportlanden aan te pakken.”

Dat bewijst Johann Leten ook met cijfers. “In 2018 behandelden we 445 dossiers ter ondersteuning van internationalisatie, brachten we 97bedrijven een bezoek ter ondersteuning van hun exportplannen en losten we 30 cases op met de hulp van de internationale Voka Ambassadeurs. We hebben vandaag voor 42 landen ondernemers die klaar staan om collega-ondernemers van een klankbord en advies te voorzien via dit initiatief. Tot slot zaten er 85 ondernemingen in onze internationale begeleidingstrajecten”, somt hij op. 

Uitdagingen

Ondanks de goede cijfers zijn er nog heel wat internationale uitdagingen: het vinden van de juiste mensen, het screenen van partners en het belang van een strategisch plan.Daarbij komt dat de internationale handelspolitiek vandaag in positieve en negatieve zin evolueert.

“Enerzijds wordt er hard gewerkt aan handelsverdragen zoals CETA en onlangs het FTA EU-Japan, waardoor de handel wordt vereenvoudigd. Anderzijds moeten we het hoofd bieden aan Brexit, de handelssancties vanuit Rusland die verlengd werden, de eenzijdige handelspolitiek van Trump”, somt Johann Leten op. “”We moeten ondanks dit record toch waakzaam blijven. De vrachttarieven voor het vervoer van droge bulk (Baltic Dry Index) namen onlangs een duik, wat een voorteken kan zijn van een zware tijd voor de wereldhandel. Daarnaast zie je wereldwijd een groeivertraging.”

Van waar komen de cijfers?

De exportcijfers voor verre export zijn gebaseerd op de uitgifte van certificaten van oorsprong of afgekort CO’s. Deze documenten zijn nodig om de oorsprong van de goederen aan te duiden en worden vooral gebruikt voor verre export (buiten de Europese Unie).

Goed om te weten is dat bedrijven massaal gebruik maken van het online platform Digichambers; 95,24% van de certificaten werd in 2018 digitaal afgeleverd. Dit betekent voor hen een stevige tijdswinst doordat er geen fysieke verplaatsing naar de Kamer meer nodig is.Daarnaast is het online platform ook kostenbesparend en CO2-neutraal. Limburg staat met deze digitaliseringsgraad in België op de tweede plaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.