Wil jij eerste schoolbuurtschakelaar worden?

Standaard

lieselot lemmens 1

Sinds kort coördineert Lieselot Lemmens, zedenleer-leerkracht aan een Hasseltse school, het onlangs gelanceerde project van schoolbuurtschakelaar. Een schoolbuurtschakelaar – afgekort SchoolBuS – vormt voortaan de spil in uitgebouwde buurtnetwerking tussen Limburgse scholen en hun omgeving, een primeur in Limburg en Vlaanderen. Een schoolbuurtschakelaar is er niet alleen om samenwerking tussen buren en de school te bevorderen, maar ook om te bemiddelen in ergernissen en conflicten. Vrijwillige SchoolBuSsers worden gezocht.

Lieselot Lemmens is zich erg bewust van het belang van een verdraagzame en  leefbare schoolomgeving. Lieselot Lemmens: “We willen met de nieuwe schoolbuurt-schakelaar een positieve spelverdeler in het veld brengen. Een persoon die diverse betrokken partners aan mekaar gaat schakelen rond school- en buurtinitiatieven in Limburg. En dat is totaal nieuw.” De schakelfiguur zal partners actief opzoeken en in samenspraak naar mogelijkheden zoeken die leiden tot een positieve samenwerking tussen de buurtgemeenschap en de school die in hun achtertuinen ligt.

Enkele voorbeelden

“Scholen die hun warme middagmalen ook aanbieden aan minderbedeelde buurtbewoners, gepensioneerde of vereenzaamde geburen die vrijwillig een handje toesteken bij de organisatie van het jaarlijkse schoolfeest, de allochtone gemeenschap die een wereldkeuken-evenement in de school inricht, een klas die een zwerfvuilopruimactie doet in de buurt, vrijwilligers die een ophaalservice inrichten voor minder mobiele leerlingen, het ter beschikking stellen van de speelplaats tijdens de schoolvakanties als speelruimte voor kinderen uit de buurt, een bedrijf dat haar terreinen ter beschikking stelt als kiss & ride tijdens de aanvangsuren van de school.”

Ergernissen en conflicten

Uiteraard duiken er in de relatie tussen schoolinstellng en buurtbewoners soms ook kleine of grotere problemen op, of noem het ergernissen. Ook in die gevallen wil de nieuwe schoolbuurtschakelaar graag de partners aan tafel brengen, om gezamenlijk een pasklare of creatieve oplossing uit te werken.

Voorbeelden

“Ouders die door tijdsgebrek met de wagen even halt houden op het voetpad, buren die zich storen aan een gebrek aan onderhoud van de schoolomgeving in de grote vakanties, een kiss & ride strook die ontbreekt nabij de schoolpoort, de busregeling die onvoldoende aansluit op de schooluren, de gemeenschapswachten of wijkagent die onvoldoende aanwezig zijn op drukke tijdstippen, jongeren die langere tijd blijven rondhangen aan de schoolpoort en voor overlast zorgen,” aldus Lieselot Lemmens.

“De schakelaar wil absoluutgeen van de partners in haar specifieke rol vervangen, maar eerder een aanzet geven naar een aanvaardbare oplossing. Daarmee is de weg naar de gemeente, politie of justitie soms overbodig.”

Oproep naar kandidaten

Via deze weg wordt een uitdrukkelijke oproep gelanceerd naar vrijwilligers, die de rol van eerste SchoolBus’ers op zich willen nemen en die zich geroepen voelen om deze maatschappelijke rol te vervullen ten aanzien van een Limburgse school of scholengroep. Uiteraard zullen ze vakkundig worden begeleid en ondersteund door de diensten Burenbemiddeling van de Provincie Limburg en van de lokale politie LRH voor de Hasseltse scholen. Interesse of meer informatie? Stuur dan mail naar schoolbus@outlook.be.

Een gedachte over “Wil jij eerste schoolbuurtschakelaar worden?

 1. Minten Dirk

  Prachtig initiatief, dit !
  Dat jonge mensen eens wat vaker dergelijke positieve projecten mogen aanbrengen!
  De initiatiefeemster en haar team verdienen lof en vooral steun !!
  Ik wil dat toch effe onderstrepen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.