Hogeschool PXL trekt kaart van Artificiële Intelligentie (AI)

Standaard

Agoria kwam op woensdag 19 september 2018 met onthutsend nieuws: AI, digitalisering en robots zetten de arbeidsmarkt op zijn kop. De Pano-reportage van 19 september 2018 geeft eenzelfde tendens aan. “Bij de informaticaopleidingen van PXL-IT leeft dit verhaal heel sterk”, zegt Francis Vos, departementshoofd PXL-IT: “We mogen ons niet blindstaren op jobs die gaan verdwijnen, maar moeten deze nieuwe technologie omarmen en volop de kaart van innovatie trekken. Binnen ons departement zetten we niet alleen in op nieuwe ontwikkelaars, maar ook op ‘AI’-transformatiecoaches. Verder kiezen we er resoluut voor om diegenen die uit de boot dreigen te vallen om te scholen via gerichte graduaatopleidingen.”

Hogeschool PXL was de eerste in Vlaanderen en de Euregio met een uitgesproken ambitie om een nieuwe professionele bachelor Toegepaste Artificiële Intelligentie en Robotica op te starten. Als opstap naar een volledig nieuwe opleiding start de hogeschool dit academiejaar reeds met een keuzetrack binnen Applicatieontwikkeling. In het totaal zal de track 45 studiepunten in beslag nemen. “Vandaag zijn er grootse ontwikkelingen, maar deze moeten vertaald worden naar concrete toepassingen voor de samenleving en organisaties. Net die praktijklink tussen de maatschappij en het onderwijs is een sterkte van onze hogeschool”, aldus Ben Lambrechts, algemeen directeur Hogeschool PXL.

Artificiële Intelligentie, of kortweg AI, heeft als doel computers of systemen slimmer te maken. Het beslaat een zeer breed veld, van bijvoorbeeld Deepblue, de schaakrobot van IBM, tot robots die een ‘cognitief’ vermogen krijgen via AI. Maar ook in de medische wereld zijn er heel wat toepassingen mogelijk, denk maar aan AI-systemen die dokters kunnen helpen bij het opsporen van longkanker in een vroeg stadium. Dit soort complexe problemen kan niet op een traditionele manier opgelost worden. Met behulp van neurale netwerken kan een computer leren om zelf tot de juiste oplossing van een gegeven probleem te komen. Deze netwerken zijn grosso modo gebaseerd op de werking van onze eigen hersenen. 

Het PXL AI & Robotics-lab wordt volledig geïntegreerd binnen de Corda Campus. Samen met AGORIA en Corda Campus neemt de hogeschool het voortouw in de verdere uitbouw van deze technologie in Limburg en de Euregio. Het lab zorgt voor een continue kruisbestuiving tussen bedrijven, professionals, onderzoekers en studenten. Het zorgt  ervoor dat  kennis en ervaring gedeeld en verrijkt worden. Tim Dupont, teamlead AI & Robotics-lab: “Het lab bestaat uit Dialogues, toegankelijke sessies over de technologie en AI-transities, de Academy, opleidingen voor professionals, Research via het expertisecentrum PXL Smart ICT en ten slotte een reeks van Hackathons voor studenten en bedrijven.” Francis Vos vult aan: “De eerste AI & Robotics Dialogue op 24 september in Corda1 staat in het teken van “AI … from hype to mainstream”. Na een enthousiasmerende keynote van Herman Konings, trendanalist en consumentenpsycholoog, duiken we via een panelgesprek met experten helemaal in de toekomstige AI-wereld.”

“En ja, mogelijk zijn er tijdelijk verliezers door de digitale transformatie”, besluit Joeri Gerrits, coördinator graduaatsopleidingen PXL-IT & IoT, “maar via onze gerichte graduaatsopleidingen maken we ook van hen digitale winnaars. Technologische evoluties zijn niet te stoppen, dus we moeten ze gebruiken om ons te versterken en te verrijken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.