UHasselt start nieuw academiejaar met nieuwe faculteit, voormalig Vlaams bouwmeester als decaan en lancering van wetenschapsplatform

Standaard

Op maandag 17 september 2018 starten om 8u30 de eerste lessen van het nieuwe academiejaar aan UHasselt. En het belooft een druk jaar te worden met enkele nieuwigheden.

Nieuwe decaan Stefan Devoldere

Voormalig waarnemend Vlaams Bouwmeester, hoofdredacteur van architectuurtijdschrift A+, lid van de expertengroep Stadsatelier in Oostende én curator van verschillende architectuurtentoonstellingen. Met Stefan Devoldere haalt de faculteit Architectuur en Kunst een nieuwe decaan met een rijk palmares binnen.

“Ik zie deze faculteit als de uitgelezen plek om de toekomst van ons vak te voeden”, zegt Stefan Devoldere. “In al mijn eerdere functies was ik vooral bezig met het praten, denken en schrijven over architectuur en stadsontwikkeling en met de rol die architectuur kan opnemen in onze samenleving. Daar wil ik mij ook nu als nieuwe decaan op toeleggen en het onderzoek binnen onze faculteit ondersteunen en mee richting geven. De link met het toegepaste, het effectieve beleid moeten we verder versterken. Verder zie ik dit ook als een unieke kans om mee te helpen in het vormen van een nieuwe lichting architecten”, zegt Stefan.  

Onze faculteit Architectuur en Kunst staat ook voor een mooie uitdaging. Een deel van de faculteit verhuist over enkele jaren naar de fantastische site van het Begijnhof. “Een plek waar heel veel Limburgers graag passeren. Dit geeft ons echt de kans om hen in contact te laten komen met ons onderzoek en zo de rol van ontwerpers binnen de stad en binnen de maatschappij een duidelijk gezicht te geven”, besluit de nieuwe decaan.

Nieuwe faculteit Revalidatiewetenschappen

Dit nieuwe academiejaar aan UHasselt betekent ook de start van onze gloednieuwe faculteit Revalidatiewetenschappen. Voordien vielen zij onder de koepel van faculteit Gezondheids- en Levenswetenschappen. “We zijn blij met deze kans”, zegt decaan prof. dr. Peter Feys. “Dit is een erkenning voor ons wetenschapsdomein én gerelateerde zorgopleidingen zoals de Kinesitherapie.”

“Zoals de naam Revalidatiewetenschappen al aangeeft willen we nog meer het wetenschappelijke domein van revalidatie in de verf zetten. Zeer veel disciplines dragen hier aan bij, van biomedici, bewegingsanalisten en kinesitherapeuten tot ergotherapeuten en gezondheidspsychologen. De rol van een geschoolde zorgverlener zoals de kinesitherapeut is vandaag ook veel groter. Vroeger keek deze vooral structureel naar een gezondheidsprobleem, nu zijn wij veel meer bezig met gedrag als ook met preventie”, zegt vicedecaan Dominique Hansen. “Gezondheid is niet enkel het ontbreken van ziekte of een handicap, gezondheid gaat over het volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden. Met ons nieuwe curriculum gaan onze onderwijsteams hier meer op toeleggen en onze studenten klaarmaken om de therapeut van de toekomst te worden. Het wordt een ontzettend druk jaar, maar we hebben er ook ontzettend veel zin in”, aldus Peter Feys.

Opstart Wetenschapsplatform InSCIght

Op zoek naar een boeiend wetenschappelijk onderzoek of verhaal? Dan kan u vanaf maandag 17 september ook terecht op ons gloednieuwe Wetenschapsplatform InSCIght. “Met InSCIght zetten we UHasselt eens te meer als onderzoekscentrum op de kaart”, zegt dr. Martijn Peeters, wetenschapscommunicator aan UHasselt. “In onze labo’s en onderzoeksgroepen gebeurt ontzettend veel interessants. Alleen komt dit soms nog wat te weinig naar buiten. Op InSCIght creëren we daarom een platform waar het brede publiek kennis kan maken met ons onderzoek en dat aan de van entertainende 1-pagina artikels, video’s, sociale media posts en nog veel meer”, vertelt Martijn.

“Uit de Vlaamse Wetenschapsbarometer zien we dat er in onze samenleving heel wat interesse is naar wetenschappelijk onderzoek”, vult collega Els Smeyers, wetenschapscommunicator UHasselt aan. “Mensen zijn nieuwsgierig naar wat er in onze onderzoekslabo’s gebeurt, InSCIght wordt hét platform om hen te bereiken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.