Hypocrisie rond Poppy Flight

Standaard

poppy1

Piet Wittevrongel uit Blankenberge schreef ons een post aangaande de hypocrisie rond de Poppy Flight in het teken van de herdenking van de waanzinnige WO1, waarbij op 1 februari 2018 in elf middelbare scholen in Vlaanderen een hefschroefvliegtuig van de Belgische Luchtmacht landing maakte, om telkens twee scholieren met geschenken van scholen af te zetten en op te pikken. Ook HAST Hasselt deed mee. Defensieminister en Hasselaar Steven Vandeput (N-VA) was er aanwezig.

Als een symbolische keten van  herinnering aan de Eerste Wereldoorlog bezoekt de luchtmacht met een helikopter elf scholen waarbij elke school een kunstwerk geïnspireerd op een  klaproos meegeeft voor een andere school.

Terwijl de klaproos het symbool is voor de slachtoffers van de waanzin van de Eerste Wereldoorlog, maakt echter onze legerleiding tezelfdertijd misbruik van die actie om in iedere school jongeren te ronselen voor het leger. Zoals een officier het zei: “zieltjes rekruteren” of zouden ze niet beter zeggen: “toekomstig kanonnenvlees”? De duizenden soldaten die hier in onze oorlogsgraven liggen, draaien zich waarschijnlijk om in hun graf indien ze dit zouden horen.
Nooit meer oorlog?

Ons land is betrokken nu in allerlei conflicten in landen waar ze eerst massaal wapens aan hebben verkocht. Zoals altijd de kleine man mag vechten en de bevelhebbers blijven ver van het front, terwijl de wapenbarons zich rijk spelen. Niks nieuws onder de zon.

De scholen die hier aan meegewerkt hebben, moesten zich schamen. Ze zouden beter aan vredesopvoeding doen en hun studenten  bijbrengen dat het ook anders kan. Dat ze een voorbeeld nemen aan Costa Rica die al sedert 1948 geen leger heeft. 

Advertenties

Een gedachte over “Hypocrisie rond Poppy Flight

 1. Campus Hast

  Beste allen,

  Wellicht heeft bovenstaande schrijver de boodschap van onze school niet kunnen zien of lezen en daarmee wellicht ook niet kunnen begrijpen waar onze focus op gericht was. Gelieve daarom even stil te staan en onderstaand gedicht in sereniteit te lezen. Het fotografisch beeld en vormgeving van het kunstwerk is hiermee in lijn en zegt eigenlijk al genoeg zonder woorden.

  We staan helemaal achter het idee om aan vredesopvoeding te doen.

  Misschien goed om eerst samen goed te leren communiceren omtrent de werkelijke intenties van een project. Dat zou ons kunnen leren voorzichtiger te worden met beoordelingen en hiermee tevens bij te dragen aan een vredevolle samenleving.

  The art is within the flower
  Focus on inner peace and light
  Spread love like seeds of a poppy flower
  as cells within you and all around
  Let go of darkness, hate, war and destruction
  Leave behind the bomb crater
  Heal inner wounds with calm wisdom and goodness
  Life of a poppy flower is very short
  Never destroy one single part of it
  As it disappears anyhow
  Just like we all
  No essence in destroying any life
  Go only for the good of all
  Water will clearly reflect all your good deeds
  Certainly you can do it!

  Let us sincerely remember all victims like this
  As this might kindly inspire war and trouble makers as well
  Contributing to peaceful humanity

  Author: just another voice of nature
  Picture: bomb crater at Tommelen nature park Hasselt, Belgium
  Art project: cooperation teachers & students: art & movement (physical education) lesson 5th art class and 5th class special youth and disabled care; art history; visual arts; mechanics; management Campus Hast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.