Limburgse economie in volle bloei

Standaard

conjunctuur

De Limburgse conjunctuur blijft hoge toppen scheren terwijl de verwachte terugval steeds meer binnen de perken wordt gehouden. Vooral de export en de bouwsector dragen sterk bij om onze conjunctuur naar een recordhoogte te brengen.  

De opmars in onze conjunctuur zet zich ongeremd verder sinds juli 2016. Vorige maand verwachtten we in april een conjunctuurtop van 97.8 indicatorpunten. De meest recente data verplaatsen de top naar deze maand met een recordniveau van 104.71 indicatorpunten. Het is meer dan 15 jaar geleden (maart 2001) dat we nog een vergelijkbaar activiteitsniveau vaststelden. Vanaf het begin van het derde kwartaal verwachten we nog steeds een lichte terugval die weliswaar beperkt blijft tot 98.32 indicatorpunten.

Zowel de export als de bouwsector ondersteunen de Limburgse conjunctuur in hoge mate. De exportprestaties blijven beduidend sterker dan in dezelfde periode vorig jaar. In de bouwsector is de residentiële nieuwbouw aan een opmars bezig. In de automobielsector duikt het totaal aantal inschrijvingen wel onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar. De toeristische sector blijft dan weer op hetzelfde niveau als een jaar geleden, terwijl de totale werkloosheid in de tweede jaarhelft tot net geen 10% onder het niveau van vorig jaar ligt. De startende ondernemingen blijven op hetzelfde niveau als een jaar geleden. 

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, reageert positief op de conjunctuurbarometer: “De voorbije maanden waren we telkens voorzichtig positief dat de neerwaartse knik in onze conjunctuur telkens werd uitgesteld maar vandaag kunnen we echt wel positief zijn. De Limburgse conjunctuur bereikt een record dat in meer dan 15 jaar niet meer is gehaald. Vooral de sterke exportcijfers zetten de sterke eigenschappen van onze Limburgse ondernemers in de kijker.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s