Jarige UHasselt deelt eredoctoraten (en ijsjes) uit

Standaard

Op dinsdag 30 mei 2017 zal de UHasselt een eredoctoraat uitreiken aan Stijn Bijnens, Mariana Mazzucato en Morten Bennedsen. “Onze nieuwe eredoctoren dwingen ons om na te denken over de verandering van het innovatieproces. In disruptieve tijden als deze, waarin vernieuwingen elkaar in snel tempo opvolgen, is hun werk relevanter dan ooit”, zegt rector Luc De Schepper.

De UHasselt zet haar geboortedag (28 mei) traditioneel extra luister bij met de uitreiking van eredoctoraten. In de afgelopen vier decennia eerde de universiteit al meer dan zestig wetenschappers, denkers, architecten, kunstenaars… uit binnen- en buitenland. De UHasselt nomineert drie nieuwe doctores honoris causa:

Mariana Mazzucato is hoogleraar innovatie-economie. Ze maakte vooral naam met haar boek ‘The Entrepreneurial State: Debunking Public vs. Private Sector Myths’, waarin ze argumenteert en illustreert hoe belangrijk een investerende, innoverende overheid is voor een slimme en duurzame groei. Met haar boek doorprikt ze de mythe van een bureaucratische overheid versus een dynamische, innovatieve privésector.

Morten Bennedsen (verbonden aan het Institut Européen d’Administration des Affaires of INSEAD) focust in zijn onderzoek op het familiaal kapitaal en de familieonderneming. Volgens Bennedsen slagen grote én kleine familiale ondernemingen erin om, op eigen kracht, bij te dragen aan duurzame groei door (risicovolle) investeringen en innovatie. Daarmee doorbreekt hij het vaak nog gangbare beeld – ‘behoudsgezind’ en ‘risico-avers’ – over familiale bedrijven.

Stijn Bijnens incarneert het durfkapitaal én de overheid: als algemeen directeur van LRM investeert hij via overheidskapitaal in infrastructuur, onderzoek, onderwijs én in risicovolle privéondernemingen. Een geslaagde combinatie, zo blijkt in Limburg. Want dat de sociale en economische ruggengraat van deze provincie na de mijnsluiting en de sluiting van Ford Genk niet geknapt is, is onder meer zijn verdienste én die van LRM.

Nadat de eredoctoren hun diploma en medaille ontvangen hebben, zullen ze nog met elkaar in debat gaan over de rol van de overheid, familiebedrijven en venture capital in het aanjagen van innovatie en groei.

1.000 ijsjes

Bij een verjaardag hoort natuurlijk ook een traktatie – en dus deelt de UHasselt in haar Diesweek ijsjes uit aan haar personeelsleden en studenten. Daar kunnen ze alvast van likken tijdens een van de DJ-sets – door studenten – op de agora van campus Diepenbeek.

www.uhasselt.be/diesnatalis

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s