Limburgse export van diensten en handel boomt

Standaard
voka 2

Vlnr. Djalil Labyed (Maison Lab), Johann Leten (Voka – KvK Limburg) en Samira Labyed (Maison Lab)

 

Voka – KvK Limburg heeft de exportprestaties van Limburg en Vlaanderen naast mekaar gezet. En wat blijkt? Over de afgelopen jaren heeft Limburg een veel grotere groei (45%) gekend dan Vlaanderen (10%). Daardoor heeft onze provincie al een kleine stap genomen, maar de achterstand met Vlaanderen is nog groot. Vooral de dienstverleners en handelaars vinden hun weg naar het buitenland, maar de industrie blijft de grootste exporteur van Limburg. 

De FOD Economie publiceert ieder jaar een overzicht van de Belgische export op basis van de btw-aangiften. Voka – KvK Limburg heeft deze cijfers verwerkt om zo ook een provinciaal overzicht te creëren voor de afgelopen zes jaren. Bovendien kunnen we in de cijfers ook vier sectoren onderscheiden, met name bouw, diensten, industrie en handel.

Limburgse groei overtreft Vlaanderen

Als we de btw-aangiften van de voorbije zes jaren bekijken, met 2010 als startpunt, dan heeft Limburg een veel sterkere groei gekend dan Vlaanderen. In 2016 was de Limburgse export 45,48 procent meer waard ten opzichte van 6 jaar geleden. De Vlaamse export kende over die periode een toename met 10,04 procent. 

De afgelopen jaren werd steeds een groei genoteerd, met uitzondering van 2016 (-2,13%). Deze laatste terugval is in lijn met de daling (-2,75%) van het aantal certificaten van oorsprong afgegeven door Voka – KvK Limburg. Deze documenten zijn nodig om de oorsprong van goederen aan te duiden en worden vooral gebruikt voor export buiten de EU.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s