PVDA Hasselt houdt ludieke actie rond Hasseltse gouverneurstuin op 6 mei 2017

Standaard

Op zaterdag 6 mei 2017 organiseert PVDA Hasselt een rondleiding rond de gouverneurstuin. Verzameld wordt er om 14u op de hoek van de Dokter Willems- en Dorpsstraat. Daarmee brengt de partij haar eis voor de openstelling van de grote tuin onder de aandacht. Tijdens de rondleiding komen de deelnemers meer te weten over de tuin en zijn historiek, over het gouvernementshuis en over de omliggende gebouwen. Een gids begeleidt de rondleiding zonder betreding van de tuin voor de gouverneur en zijn gasten.

Het aantal inwoners van Hasselt groeit. De groene ruimte in de binnenstad is schaars. Maar niet voor iedereen. Achter de ambtswoning van de gouverneur ligt een park van niet minder dan 8.500 m² groot. Dat is anderhalf keer een voetbalveld en groter dan het Hasseltse begijnhof.

“De tuin is eigendom van de Vlaamse Gemeenschap. De Vlaamse overheid is bevoegd voor het onderhoud ervan. Dat wordt betaald met gemeenschapsgeld. Belastinggeld van u en mij. De kosten zijn niet min. In 2005 liep de kost voor het onderhoud van de gouverneurswoning op tot bijna 30.000 euro, zo bleek uit een parlementaire vraag. Wij dragen wel bij aan de tuin, maar krijgen geen toegang tot dit stukje groen in de binnenstad”, stelt Kim De Witte vast.

Sinds enkele weken voert de PVDA actie voor de openstelling van dit park tussen 9 en 18u. De partij lanceerde een petitie waarmee ze naar de buurtbewoners stapte. Er is ook een onlineversie beschikbaar. Ondertussen werden 300 handtekeningen opgehaald. Alle Hasselaren die we aanspreken, ondersteunen het idee. “Die tuin is toch veel te groot voor één persoon. Laat iedereen van dit park genieten”, klinkt het.

De eis om de tuin van het gouvernementshuis open te stellen, is niet nieuw. In 1990 beloofden Willy Claes en de sp.a dit al in hun verkiezingsprogramma. Deze belofte werd herhaald door de huidige en de vorige gouverneur, totdat ze zelf effectief gouverneur werden.

De rondgang met gids begint op de hoek van de Dr. Willems- en de Dorpsstraat. We beginnen met een korte quiz over de parktuin. We gaan rond en geven historische duiding bij de gebouwen, waaronder het ‘Hotel de Gouverneur’. De tocht vervolgt met een bezoek aan de tentoonstelling in het CIAP, dat grenst aan het park en vanwaar de tuin goed zichtbaar is. In de Schrijnwerkersstraat houden we halt bij een ‘kijkgat’. Via een trapladdertje kunnen we daar nogmaals van het uitzicht van de tuin genieten. Ter afsluiting van de rondgang zal een graffitiartiest samen met geïnteresseerden graffititekeningen maken die onze eis voor het openstellen van het park verbeelden. De werken op houten platen zullen nadien aan de parkmuur worden opgehangen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s