“Voka transformatie-index: goed maar niet goed genoeg”

Standaard

transformatie index limburg 2017

Ons land hinkt niet echt achterop wat transformatie betreft, maar in de top zitten we toch niet. Volgens de transformatie-index die Voka heeft opgemaakt (te consulteren op www.vokatransformatie.be) staat ons land op de achtste plaats, in een internationale vergelijking met 28 EU-landen. Dat is net onder het Europees gemiddelde. Vooral op het vlak van arbeidsmarkt en onderwijs zijn er belangrijke uitdagingen. Helaas zijn op Limburgs niveau deze uitdagingen enkel nog groter. Voka – Kamer van Koophandel Limburg steunt dan ook de Vlaamse oproep om werk te maken van meer technische profielen op de arbeidsmarkt in combinatie met een ingrijpende flexibilisering van onze arbeidsmarkt. 

Transformatie is geen ‘buzz word’, het is realiteit. Ondernemingen, burgers en overheid staan voor grote veranderingen. De technologie verandert razendsnel en biedt ons steeds meer nieuwe mogelijkheden. Tegelijkertijd zorgt ze ervoor dat de wereld nog meer globaliseert, wat zowel opportuniteiten als risico’s creëert voor de economie. Tel daar nog de klimaatverandering en de grondstoffenschaarste bij die ervoor zorgen dat het economisch systeem steeds meer op hernieuwbare energie zal draaien en circulair wordt. Tot slot worden veel Westerse landen geconfronteerd met de stijgende kosten van de vergrijzing en een risico op een dualisering van de arbeidsmarkt. 

Is België klaar voor de vele transformaties die op ons afkomen? Voka brengt dit in kaart aan de hand van een transformatie-index. Met zes keer vijf indicatoren vergelijken we de EU-lidstaten in zes transformatie-domeinen: ICT, digitale overheid, bedrijven, onderwijs, arbeidsmarkt en circulaire economie. Telkens hebben we naar vijf indicatoren gezocht die in dat domein op een goede en objectieve manier meten waar elk land staat inzake transformatie.

Het eindresultaat: België staat in de transformatie-index op een achtste plaats in het lijstje van 28. De top-3 is volledig Scandinavisch: Zweden, Denemarken en Finland. Onze noorderburen doen het met een vierde plaats uitstekend.

In twee domeinen doet België het qua transformatie slechter dan het Europees gemiddelde: onderwijs en de arbeidsmarkt. En laat onderwijs en arbeidsmarkt net de twee domeinen zijn waar Limburg nog zwakker op scoort. Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg: “Onze Toekomstindicator toont jaar na jaar aan dat het percentage Limburgse jongeren in STEM-richtingen (Science, Technology, Engineering and Mathematics) beduidend lager ligt dan het Vlaamse percentage en dit voor alle studieniveaus. De Limburgse noodzaak aan technisch opgeleide werknemers kan dus niet overschat worden.”

Maar ook op de arbeidsmarkt zijn er volgens Voka belangrijke uitdagingen. Zo behoort de werkgelegenheidsgraad bij oudere werknemers tot de laagste van Europa. In gebieden waar vergrijzing toeslaat, komt dit hard aan. Johann Leten: “De Limburgse arbeidsreserve veroudert beduidend sneller in vergelijking met de Vlaamse. De lage werkgelegenheidsgraad van oudere werknemers komt voor onze provincie dus extra hard aan. Een recente studie van SD Worx gaf aan dat in totaal 30% van de bevraagde Limburgse kmo’s met vacatures pessimistisch is over de invulling ervan. Voor Vlaanderen is dat slechts 15,6%. De dreiging van een structurele krapte op onze Limburgse arbeidsmarkt wordt groter met de dag.”

Voka – Kamer van Koophandel roept op om werk te maken van een diepgaande flexibilisering van de arbeidsmarkt. “We moeten de mismatch op de arbeidsmarkt consequent aanpakken”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Er is een tekort aan technische en ICT-profielen, wat de transformatie kan bemoeilijken. We moeten dus meer technische mensen op de arbeidsmarkt krijgen, eventueel via gerichte migratie. Daarnaast moeten we risicogroepen op de arbeidsmarkt écht activeren. De werkgelegenheidsgraad bij ouderen is voor een vergrijzende samenleving veel te laag. Die moet hoger. Alleen werk zorgt voor echte opwaartse sociale mobiliteit.”

“Een plaats in de top tien is mooi, maar het mag gerust een pak ambitieuzer. Met het digitaal actieplan Digital Belgium schakelen we daarom een versnelling hoger, onder meer op het vlak van digitale vaardigheden. Via initiatieven zoals BeCentral willen we zoveel mogelijk mensen, ongeacht hun leeftijd of achtergrond, de kans geven hun digitale vaardigheden aan te scherpen. Daarnaast zet ook onze overheid zelf volop in op digitale transformatie via het ‘Digital Transformation Office’. Deze nieuwe overheidsdienst zal instaan voor het pushen van digitale innovatie bij federale overheidsdiensten zodat ze succesvol de omslag maakt naar meer en betere digitale dienstverlening.”

Voka – Kamer van Koophandel Limburg steunt de Vlaamse oproep om werk te maken van meer technische profielen op de arbeidsmarkt in combinatie met een ingrijpende flexibilisering van onze arbeidsmarkt. Zeker voor Limburg zijn dit noodzakelijke acties om onze welvarende economische toekomst te verzekeren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s