189 jonge Limburgse schrijnwerkers halen alles uit de kast voor Limburgse Houtproef 2017

Standaard

Op donderdag 20 april 2017 nemen leerlingen uit TSO, BSO en BuSO de werktuigen tegen elkaar op tijdens de Vlaamse Houtproef, de grootste schrijnwerkwedstrijd van het land. Op een dag tijd maken ze in de ateliers van 64 scholen een meubelstuk waarvan ze het ontwerp pas die dag ontdekken. Met de 16e editie kerft de houtproef zich stilaan in het collectief geheugen van hout bewerkend Vlaanderen. Vrijdag 19 mei worden de Limburgse laureaten van deze Vlaamse Houtproef gelauwerd, voor deze uitreiking zijn we met zijn allen te gast in het Provinciehuis te Hasselt.

Het concept van de wedstrijd is simpel. De deelnemers krijgen een schooldag de tijd om een houten meubelstuk in elkaar te boksen volgens de plannen die ze maar die ochtend te zien krijgen. De wedstrijd test de stressbestendigheid en technische vaardigheden van de leerlingen waardoor het de ideale voorbereiding is voor het professionele werkveld. “Naast het klassieke schoolrapport is dit dé manier bij uitstek om zich te meten met de klasgenootjes én met schrijnwerkend Vlaanderen”, meent Guido Baens, voorzitter van de Confederatie Bouw –Vlaamse Schrijnwerkers Limburg.

Knelpuntberoep

“We willen de richting schrijnwerk uit het verdomhoekje halen. Dat is een overdrijving, maar de situatie is niettemin nijpend”, verduidelijkt Chris Slaets. “De perceptie van de technische opleidingen blijft een knelpunt, terwijl het beroep van schrijnwerker volgens de VDAB een kwalitatief knelpuntberoep is. We vinden geen geschikt personeel, terwijl de voornaamste bron van instroom via het onderwijs niet voldoende aantrekt.” Jean-Paul Peuskens “Dat heeft veel te maken met de onterechte perceptie dat richtingen als TSO en BSO een minderwaardige keuze zijn. De Vlaamse Houtproef toont dat dergelijke richtingen niet moeten onderdoen. Hier mag en moet je ambitie en passie hebben. Dat is ook nodig om deze wedstrijd te winnen”, besluit Peuskens.   

Prijsuitreiking met gedeputeerde onderwijs, vorming en educatie Jean-Paul Peuskens

De uitslagen van de wedstrijd worden bekend gemaakt op regionaal en Vlaams niveau. Er zijn met andere woorden regionale prijsuitreikingen en nadien volgt er een Vlaamse prijsuitreiking. De regionale uitreiking voor Limburg vindt plaats op vrijdag 19 mei 2017 in het provinciehuis te Hasselt en wordt bijgewoond door gedeputeerde onderwijs, vorming en educatie Jean-Paul Peuskens. De belangrijkste uitdaging is zorgen dat alle jongeren een diploma behalen dat past bij hun talenten en hen ook meer kans biedt op de arbeidsmarkt. Om dat te bereiken, moeten we zorgen dat jongeren hun technisch talent gestimuleerd wordt. Het gaat erom dat we samen al het talent dat in onze provincie aanwezig is alle kansen geven om zich te ontwikkelen en dat te blijven stimuleren, met onder andere een ‘Houtproef’ benadrukt Peuskens.

http://www.houtproef.be

https://www.facebook.com/Houtproef

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s