Terugval blijft beperkt: export en toerisme doen het goed

Standaard

Sinds de jaarwisseling zien we een neerwaartse trend in onze conjunctuurbarometer. De terugval zet zich voort tot de late zomer maar in tegenstelling tot vorige maand verloopt de terug nu minder steil dan de voorspelling van vorige maand. Het aantal starters blijft min of meer op niveau van vorig jaar. Vooral de export en het toerisme zorgen ervoor dat de terugval beperkt blijft. 

In januari 2017 bereikte onze conjunctuurbarometer een top van 95.17 indicatorpunten. Hiermee bevonden we ons op een activiteitsniveau dat vergelijkbaar was met dat van januari 2008. Vorige maand voorspelden we een conjuncturele terugval vanaf februari. Deze terugval stellen we nog steeds vast maar blijkt minder steil dan een maand geleden. We verwachten een terugval tot 85.19 indicatorpunten tegen augustus 2017 t.o.v. 80 punten die we vorige maand voorspelden.

De invloed van de export als drijvende kracht achter de regionale conjunctuurontwikkeling blijft in de loop van het eerste kwartaal zeker op peil. Vanaf het tweede kwartaal lijkt de slagkracht nog substantieel toe te nemen. In de automobielsector blijft het aantal inschrijvingen beduidend boven het niveau van vorig jaar. Op korte termijn draagt deze sector nog positief bij aan het conjunctuurverloop. Ook het toerisme levert terug een positieve bijdrage aan onze conjunctuur. In de bouw lijkt op middellange termijn een krimp onafwendbaar. De werkloosheid blijft nog steeds onder het niveau van vorig jaar.

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – Kamer van Koophandel Limburg reageert voorzichtig positief: “De lente is net in het land en een aantal sectoren zitten duidelijk in de bloei. De export doet het goed en er is nog ruimte voor verbetering. Ook het toerisme vertoont opnieuw tekenen van groei. Op middellange termijn verwachten we echter een krimp in de automobiel- en bouwsector. Het is dus belangrijk dat een mogelijke krimp kan worden opgevangen door de andere sectoren.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s