Vlaamse Regering komt met robuust juridisch voorstel voor Noord-Zuidverbinding

Standaard

Op vrijdag 10 februari 2017 keurde de Vlaamse Regering de beslissing om het Vlaams Parlement in te schrijven in het decreet Complexe Projecten voor alle Vlaamse complexe projecten goed. De welbekende Noord-Zuidverbinding is één van deze Vlaamse complexe projecten. Concreet betekent dit dat het Vlaams Parlement de grote beslissingen in deze complexe dossiers zal mogen nemen. Hierdoor kan het dossier niet meer voor de Raad van State gebracht worden door één enkele tegenstander, waardoor de rechtszekerheid minder in het gedrang komt.

Even een kleine sprong terug in de tijd: eind 2016 kwam de task force van het SALK-plan Limburg bij elkaar. Daar werd beslist dat ministers Weyts en Schauvliege begin 2017 met een robuust juridisch voorstel moesten komen om het dossier van de Noord-Zuid uit de impasse te halen. De auditeur van de Raad van State had immers een negatief advies uitgebracht. Vandaag zijn de Limburgse sociale partners, verenigd in het Open Platform Limburg, blij dat de Vlaamse Regering met dit decreet complexe projecten haar woord houdt. Indien de Raad van State het advies van de auditeur volgt, dan is er meteen een alternatief voorhanden.

Bovendien heeft minister Weyts ook de nodige middelen voorzien om de tijdelijke maatregelen aan de Grote Baan in Houthalen-Helchteren te verwezenlijken. Want dat blijft wel een bekommernis van de Limburgse sociale partners: deze beslissing betekent immers niet dat er morgen al gestart kan worden met de definitieve werken. Het blijft zaak om de voorbereidingen snel aan te vatten, zodat het Vlaams Parlement snel de startbeslissing in de verkennende fase kan nemen. Bovendien mag het tracé van de omleiding hierdoor evenmin in het gedrang komen. De sociale partners verzamelden hiervoor ondertussen al 160.000 handtekeningen.

De beslissing om het Vlaams Parlement in te schrijven in het decreet Complexe Projecten toont de complexiteit van de hele regelgeving aan. De sociale partners zijn blij dat de Vlaamse Regering vandaag haar verantwoordelijkheid heeft genomen om niet alleen de Noord-Zuidverbinding, maar alle Vlaamse projecten hiermee een duwtje in de rug te geven.

De sociale partners zijn unaniem: “Het belangrijkste vandaag is dat er terug een doorbraak is gemaakt in dit dossier dat al sinds de jaren ’70 aansleept. Als we ons nu niet opnieuw verliezen in tijdrovende procedures en tracé-veranderingen, dan komt de verlossende spade in de grond eindelijk in het vizier.”

www.vooruitmetdenoordzuid.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s