China blijft nummer één exportbestemming voor Limburgse bedrijven

Standaard

china

Export bleef ook in 2016 één van de stuwende krachten achter de Limburgse economie. Voka – KvK Limburg reikte in 2016 20.114 certificaten van oorsprong uit, waarvan 93,43% digitaal werden afgeleverd. Deze certificaten hebben samen een goederenwaarde van € 810.704.460,43. De cijfers voor de verre export zijn voor de eerste keer in zes jaar gedaald. De goederenwaarde in 2016 is in vergelijking met 2015 gedaald met 15,02%, het aantal zendingen met 2,75%.  

Voka – Kamer van Koophandel Limburg investeert zeer sterk in zowel de sensibilisering van als de ondersteuning bij internationaal ondernemen. Mede dankzij deze inspanningen, durven steeds meer Limburgse ondernemers de opportuniteiten van verre exportlanden aan te pakken. Voortdurende bewustmaking van ondernemingen op vlak van hun exportpotentieel maakt het voor Voka – KvK Limburg des te gemakkelijker om de specifieke internationale kansen per bedrijf te ontdekken en deze vervolgens samen met hen uit te werken. In 2016 werden door het team Internationalisatie & Innovatie van Voka – KvK Limburg 413 dossiers ter ondersteuning van export behandeld. Toch blijven dezelfde moeilijkheden als voordien bestaan. Het vinden van adequaat exportpersoneel en het opstellen van een strategisch exportplan op maat van het bedrijf blijven belangrijke uitdagingen. Daarom zullen we in 2017 net zoals in 2016 met initiatieven zoals bedrijfsbezoeken, workshops en begeleidingstrajecten blijven inzetten op verre export. Er wordt bovendien gewerkt aan een ‘international community’ door exporterende bedrijven met elkaar in contact te brengen aan de hand van ervaringsuitwisseling.

Cijfers 

De exportcijfers voor de verre export zijn gebaseerd op de uitgifte van certificaten van oorsprong of afgekort CO’s. Deze documenten zijn nodig om de oorsprong van de goederen aan te duiden en worden vooral gebruikt voor verre export (buiten de Europese Unie). Deze documenten worden door de Voka – Kamers van Koophandel uitgegeven in opdracht van de FOD Economie. De cijfers zijn dan ook niet absoluut, maar geven wel duidelijke tendensen weer. Sinds 2016 daalt het aantal exportzendingen voor het eerst in zes jaar. In 2016 was er een daling van 2,75% wat betreft het aantal afgeleverde CO’s. Wat betreft goederenwaarde werd in 2016 een daling van 15,02% opgetekend t.o.v. 2015.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s