Studente UCLL met spel ‘Social Girls’ bij vijf beste bachelorscripties van 2016

Standaard


silke-verhulstSilke Verhulst, afgestudeerd in de Sociale Readaptatiewetenschappen (SRW) bij hogeschool UCLL, schreef één van de vijf beste bachelorscripties van het jaar. Voor haar eindwerk over grensoverschrijdend gedrag in een seksuele context op social media, ontwierp ze het bordspel ‘Social Girls’, dat kwetsbare meisjes mediawijzer en sterker wil maken. Sensoa bleek enthousiast en veel organisaties en personen hebben ondertussen interesse getoond in het spel.

Tijdens het laatste jaar van haar opleiding SRW op Campus Sociale School in Heverlee deed Silke een stage bij Espero, een Brusselse organisatie voor bijzondere jeugdzorg. De pubermeisjes daar bleken slordig om te springen met sociale media, wat regelmatig resulteerde in problemen. Een kant-en-klare oplossing bleek niet voor de hand, dus ging Silke op vraag van Espero zelf aan de slag. Silke: “Ik vond het zalig om gedurende vele maanden echt een project uit te werken dat recht uit mijn hart kwam. Het was ook echt heel fijn om samen te werken met verschillende organisaties en experten uit de sociale sector en social media wereld.” 

Social Girls

Het eindproduct van haar praktijkonderzoek was het bordspel ‘Social Girls’, dat ondertussen met succes gebruikt wordt door Espero. Het is een informatief spel dat thema’s als grooming, identiteitsfraude, loverboys en sexting op een speelse wijze bespreekbaar maakt. Silke: “Ze moeten zowel iets leren van het spel, als van elkaar. Toen ik het spel ging spelen bij de meisjes in Brussel zag ik enkele echt opfleuren, ze durfden echt zichzelf te zijn. En daar heb ik het allemaal voor gedaan, for all my social girls!” 

App

Silke’s missie blijkt ondertussen meer dan geslaagd. Niet alleen werd haar eindwerk genomineerd voor de Bachelorprijs – een onderdeel van de Vlaamse Scriptieprijs, ook  Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, liet zich al erg lovend uit over Social Girls. Ze kreeg ook al vragen van leerkrachten, want, alhoewel het spel voor de hulpverlening gemaakt werd, is het ook onmiddellijk inzetbaar in andere contexten. Silke: “Veel organisaties en personen hebben ondertussen interesse getoond in het bordspel. Er zijn ook ideeën voor een eventuele app.”

SRW

De Professionele Bacheloropleiding in de Sociale Readaptatiewetenschappen (SRW) op Campus Sociale School in Heverlee van hogeschool UCLL leidt professionals op die aan de slag kunnen in de hulpverlening voor kinderen en jongeren. Als gespecialiseerde hulp nemen ze in allerlei voorzieningen en leefgroepen als opvoeder tijdelijk de taak van de ouders over en gaan ze met alle betrokkenen samen op zoek naar het juiste evenwicht in complexe situaties. UC Leuven-Limburg is de enige hogeschool die de opleiding aanbiedt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s