Mystery calls lossen probleem niet op

Standaard

Voka kant zich tegen het wettelijk gebruik van mystery calls om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Willen we discriminatie écht aanpakken dan moeten we samenwerken. Ondernemers afdreigen met anonieme telefoontjes zal een omgekeerd effect hebben. Voka roept op om de discussie verder te voeren binnen het sociaal overleg.

Federaal Minister van Werk Kris Peeters laat onderzoeken hoe bedrijven anoniem gecontacteerd kunnen worden om vast te stellen dat ze discrimineren. Bedoeling is om van de mystery calls een wettelijk instrument te maken waar de sociale inspectiediensten over beschikken. Voka is misnoegd over de démarche vanuit de regering. Ondernemers afdreigen met anonieme telefoontjes zal een omgekeerd effect hebben. Door dit voorstel installeren we een schrikcultuur bij ondernemers. Willen we het probleem écht aan aanpakken dan zullen we moeten samenwerken en initiatieven vanuit de specifieke sectoren ondersteunen. Zij zijn het best geplaatst om te weten hoe discriminatie binnen de sector kan aangepakt worden. De sectorale initiatieven van de uitzendkantoren en de dienstenchequebedrijven bewijzen dat.

Voka roept op om de discussie verder te voeren binnen het Vlaams en Federaal overleg. Op tal van niveaus worden er initiatieven genomen, ook in Vlaanderen. Het is niet goed dat het federale niveau hier alleen handelt, aldus Hans Maertens. Discriminatie op de arbeidsmarkt is een te belangrijke problematiek om éénzijdig aan de kant van de ondernemer te leggen. We moeten net samen zoeken naar manieren om ervoor te zorgen dat discriminatie definitief tot het verleden behoort want op de arbeidsmarkt van morgen hebben we iedereen nodig.

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg, wijst erop dat de werkgeversorganisaties zelf al initiatieven nemen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectieven te geven op kwaliteitsvolle jobs: “Via werkervarings- en leertrajecten (WELT) willen we bedrijven helpen om de knelpuntvacatures resultaatgericht aan te pakken. Samenwerken lijkt ons een betere benadering dan een schrikcultuur te creëren.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s