UHasselt-rechtenstudenten ondertekenen bemiddelingsbelofte

Standaard

Afgelopen week was het Bemiddelingsweek, een initiatief van de Federale Bemiddelingscommissie. De faculteit Rechten van de UHasselt riep haar studenten dan ook op om een bemiddelingsbelofte te ondertekenen. “Een louter moreel engagement, maar wel een sterk signaal dat aansluit bij het profiel van de moderne jurist”, zegt prof. dr. Eric Lancksweerdt. 

Een bemiddelingsbelofte (mediation pledge) is een geschreven, publiek statement waarin een persoon of organisatie te kennen geeft dat hij/zij een beroep doet op bemiddeling telkens wanneer dit mogelijk of zinvol wordt geacht. “De belofte kan ook ruimer gaan en betrekking hebben op de minnelijke schikking van geschillen in het algemeen”, legt prof. dr. Eric Lancksweerdt uit. “In veel landen, ook in België, hebben advocaten, kantoren en andere organisaties zo’n bemiddelingsbelofte onderschreven. Het is niet juridisch bindend, het gaat om een moreel engagement.” 

De UHasselt-rechtenstudenten kregen deze week de kans om eveneens een plechtige bemiddelingsbelofte (online) te onderschrijven. Daarin belooft de student in zijn latere beroepsuitoefening “constructief om te gaan met de conflicten” waar zijn cliënten of opdrachtgevers mee te maken hebben. Concreet gaat het om de intentie om “naast rechtspraak ook de mogelijkheden tot minnelijke oplossing van conflicten in overweging te nemen” en “samen met cliënten en opdrachtgevers systematisch na te gaan of een bemiddeling mogelijk en aangewezen is”. De ondertekenaars engageren zich er ook toe om – “indien haalbaar en wenselijk” – bemiddelingsclausules op te nemen in contracten die ze opstellen. En, tot slot, om binnen de organisatie waar ze werken “een cultuur van minnelijke oplossing van conflicten te helpen verspreiden”. 

Moderne jurist

Het initiatief sluit naadloos aan op de aandacht die de UHasselt-rechtenopleiding heeft voor onderhandelen en bemiddelen. Professor Lancksweerdt: “Binnen het curriculum focussen we niet enkel op de kunst van het pleiten. De rol van een moderne jurist is namelijk een stuk veelzijdiger geworden. Hij moet niet enkel procederen en adviseren, maar ook alternatieven bieden voor klassieke geschillenbeslechting. Ook voor die taak willen we onze studenten optimaal klaarstomen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s