Nieuw expertisecentrum voor Limburgse bouwsector

Standaard

EFRO-programma 2014-2020: Project 946 Construction Academy of beter genoemd Bouwcampus werd op donderdag 20 oktober 2016 door de EFRO-managementautoriteit goedgekeurd.

Dit betekent dat de Confederatie Bouw Limburg vandaag concreet van start kan gaan met de bouw van de Construction Academy. “Met dit project versterken we het bestaand ondernemerschap en stimuleren we het innovatief vermogen binnen één van onze toekomstgerichte speerpuntsectoren. Zo kunnen nieuwe jobs worden gecreëerd en helpen we de Limburgse welvaart te waarborgen”, zegt gedeputeerde van Economie Erik Gerits.  “Dit SALK project  is een demonstratieproject m.b.t. duurzaam en energie-efficiënt (ver)bouwen. Het belooft een belangrijke hub voor kennisverspreiding en innovatieve samenwerking te worden, temidden van een onderzoeksgerichte omgeving. De nieuwe inzichten die er rond renovatietechnieken, hernieuwbare energie, materiaalbeheer, waterhuishouding, toegankelijkheid en innovatieve bouwprocessen ontwikkeld en gedeeld zullen worden, laten de bouwsector toe haar groeikansen verder te benutten.”

Chris Slaets, directeur Confederatie Bouw Limburg: ”De Construction Academy dient beschouwd te worden als de materialisatie van de Clusterwerking Transformatie Bouw Limburg. Via de realisatie van een ultramodern gebouw op het Wetenschapspark hoopt de Confederatie Bouw Limburg de transformatie van de bouwsector mee te helpen realiseren.” De realisatie van dit gebouw is het startschot van de effectieve technologische en organisatorische transformatie van de bouwsector; op technologisch en energetisch vlak zal het gebouw zelf dienst doen als demonstrator, maar biedt het ook de noodzakelijke ruimte om de kennisoverdracht plaats te laten vinden. De kennisoverdracht gebeurt zowel in eigen beheer als in samenwerking met o.a. het Innovatiecentrum Limburg, het betonapplicatiecentrum of één van de talrijke opleidings- en vormingsinstellingen. De werken nemen een aanvang in november van dit jaar en zullen 220 werkdagen in beslag nemen. 

In het SALK-uitvoeringsplan is aangegeven dat de bouwsector één van de sectoren is die een antwoord kan bieden op de vraag naar nieuwe werkgelegenheid. De Limburgse klimaatambitie, het wijzigende energielandschap en de enorme uitdagingen op het vlak van duurzaam bouwen, vereisen een versnelde invoering van innovatieve bouwtechnieken. De transformatie van de bouwsector tot een sterke bouw-, milieu- en energiecluster is daarom absoluut noodzakelijk. Ze moet gedreven worden door de samenwerking tussen de verschillende partners over de hele waardeketen en domeinen, het uitbouwen van opleidingen, uitvoering van nieuwe technieken, basis- en toegepast onderzoek en een goed omkaderde vertaling van onderzoeksresultaten en innovatie naar de praktijk.

De Construction Academy wordt het state of the art gebouw om de bouwsector voor te bereiden op nieuwe verplichtingen en opportuniteiten en om de competitiviteit van de sector te verbeteren en de Limburgse en Vlaamse klimaatambitie te ondersteunen.

De totale investeringskosten bedragen 3.374.900 euro, waarvan 600.000 euro bijgedragen wordt door de provincie Limburg en 1.000.000 euro door EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). De resterende investering wordt gedragen door de Confederatie Bouw Limburg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s