Hogeschool UCLL brengt 800 onderwijs- en welzijnsmensen samen rond wereldburgerschap

Standaard

ucll-10

Na succes in opvangcentra zet Lerarenopleiding volgende stap in aanloop naar Werelddag tegen Kansarmoede. Hogeschool UCLL zet op vrijdag 14 oktober 2016 in Hasselt een volgende stap in haar project ‘Move Across Borders’. Die dag brengt de Lerarenopleiding 800 UCLL-studenten en medewerkers, leerkrachten en andere spelers uit de Limburgse onderwijs- en welzijnssector samen voor de inspiratiedag ‘From Global Citizen to Global Teacher’. Nadat vorig jaar 350 studenten kinderen van vluchtelingen ondersteunden, neemt de Lerarenopleiding dit jaar een even groot engagement op,  verspreid over een dertigtal Move Across Borders initiatieven rond wereldburgerschap en kansarmoede. De inspiratiedag is ook de aanzet naar dit nieuwe engagement. Jessie Vos, project Move Across Borders UCLL: “De eerste Move Across Borders campagne in de Limburgse opvangcentra heeft onze overtuiging dat we als leerkrachten een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben alleen maar versterkt. Bovendien dwingt de Limburgse context ons tot actie: één op acht kinderen in Limburg groeit op in kansarmoede.”

Gastspreker Ish

Keynotespreker Ish Ait Hamou richtte zich op de inspiratiedag van hogeschool UCLL in een bomvol Cultuurcentrum te Hasselt specifiek tot de studenten Lerarenopleiding: “Wat er in jullie klas gebeurt, bepaalt de toekomst.” En hij kan het weten – voor hem heeft zijn leerkracht Engels alle verschil gemaakt, zij zette hem aan tot het schrijven van verhalen. “Als ik deze leerkracht niet had ontmoet, was ik nooit beginnen schrijven. Een leerkracht heeft heel veel impact!” 

Het Move Across Borders verhaal

De Lerarenopleiding van hogeschool UCLL investeert al vele jaren in projecten om maatschappelijk engagement als hefboom voor gelijke onderwijskansen te stimuleren. Vorig jaar werd dit engagement nog geïntensifieerd n.a.v. de vluchtelingencrisis. Hilde De Wever, Lerarenopleiding UCLL: “We waren hier op de campussen erg gepakt door het verhaal van de vluchtelingen en beseften dat we niet louter konden toekijken.”

Medewerkers van de Lerarenopleiding schaarden zich achter het initiatief ‘Move Across Borders’ en zorgden er zo o.a. voor dat 350 UCLL-studenten zich een jaar lang inzetten voor de kinderen in de opvangcentra. Het werd een ongezien succes, voor alle partijen.

Vernieuwd engagement

Dit academiejaar zet hogeschool UCLL het project verder, dit keer verspreid over een dertigtal initiatieven in welzijnsorganisaties. Jessie Vos: “Onze Lerarenopleiding en onze studenten gaan dit academiejaar een even groot engagement aan – deze keer in samenwerking met uiteenlopende partners uit de welzijnssector. De nadruk ligt daarbij op kansarmoede en wereldburgerschap.”

Wereldburgerschap

Tijdens de inspiratiedag ‘From Global Citizen to Global Teacher’ – Teachers, move your borders and make the difference!’ wil hogeschool UCLL 800 partners uit de onderwijs- en welzijnswereld meenemen in dit maatschappelijke engagement. Om de acties van dit academiejaar vorm te geven, baseert de Lerarenopleiding zich op het idee van ‘Global Citizenship’, of wereldburgerschap.

Hilde De Wever: “Wij nemen de uitdaging aan om ‘global teachers’ op te leiden. Zo’n leerkracht moet kennis hebben over diversiteit, sociale ongelijkheid, duurzame ontwikkeling, globalisatie en wereldwijde conflicten. Deze dag is een belangrijke aanzet daartoe. De deelnemers worden geconfronteerd met al deze thema’s en krijgen de opdracht om kritisch om te gaan met het aanbod, zich een eigen beeld te vormen waarop ze hun functioneren kunnen afstemmen. Belangrijk is dat leerkrachten overtuigd zijn dat zij het verschil kunnen maken voor kinderen en jongeren.”

Belang voor Limburg

Jessie Vos: “We kunnen niet rond de cijfers. In Limburg groeit één op acht kinderen op in armoede. Bijna een kwart van de Limburgse bevolking is van vreemde herkomst en de meest kwetsbare herkomstgroepen groeien het sterkst. Limburg heeft verhoudingsgewijs minder hooggeschoolden en meer laaggeschoolden dan Vlaanderen. Onze Limburgse context dwingt ons tot actie.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s