European Space Agency lanceert UHasselt-project stratosfeer in

Standaard

Op vrijdag 7 oktober 2016 werd de ballon met het OSCAR-project van negen UHasselt-onderzoekers de stratosfeer in gelanceerd, vanop het Kiruna-station van het European Space Agency (ESA). Aan de ballon zijn printbare zonnecellen en een (diamant)magnetometer bevestigd. Doel is, onder andere, om te achterhalen of printbare zonnecellen geschikt zijn voor de ruimtevaart. “Na een jaar van zware selectieproeven, was het moment van de waarheid eindelijk aangebroken”, vertelt doctoraatsstudent Tim Vangerven. “We kunnen nu met trots zeggen: mission accomplished!”

Het project maakt deel uit van het internationale ‘REXUS/BEXUS’-programma van ESA, een wedstrijd waarbij universiteitsstudenten een experiment mogen ontwikkelen en, vervolgens, daadwerkelijk uitvoeren tijdens een stratosferische ballonvlucht. De lancering gebeurt vanop het Kiruna-station van ESA in Zweden.

“Met OSCAR (OpticalSensors based on CARbon Materials) willen we de prestaties van printbare zonnecellen en van een magnetische-veldsensor bestuderen tijdens extreme condities. Daarom ook die stratosferische ballonvlucht: in de stratosfeer – op 25 kilometer hoogte – heb je lage luchtdruk, lage temperaturen (tot wel -60 graden Celsius) en een pak meer straling van de zon”, vertelt doctoraatsstudent Tim Vangerven.

Publicatie resultaten

Met de lancering van de ballon is het project nog niet ten einde. “De data van de ballonvlucht zullen worden geanalyseerd om tot nieuwe wetenschappelijke inzichten te komen”, zegt Tim Vangerven. “In januari 2017 moeten we een rapport met onze bevindingen indienen bij ESA en in juli volgt er nog een conferentie waar we onze  resultaten kunnen voorstellen. Daarna is het project definitief afgesloten.”

Het onderzoeksteam heeft zich ondertussen een nieuwe doel gesteld: de verworven kennis omzetten in minstens twee wetenschappelijke publicaties.

http://www.uhasselt.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s