Spitsstroken op E313 en E314 zijn klein stapje in goede richting

Standaard

Minister Weyts kondigde zopas aan dat er een spitsstrook komt op de E 314 en dat ook de aanleg van spitsstroken op de E313 van tussen Beringen en Lummen onderzocht wordt. Dit is een stap(je) in de goede richting. Limburg heeft nood aan twee autoSNELwegen.  

Voka – KvK Limburg berekende dat in de buurt van het Klaverblad in Lummen het verkeer op 2 jaar tijd met 9% steeg. Al jaren zijn we vragende partij om de E313 en de E314 op twee maal drie rijstroken te brengen. Snelwegen dienen om verkeer SNEL van het ene punt naar het andere te brengen. Dit is in Limburg al lang niet meer het geval. 

Terwijl onze buurlanden actie ondernemen door rijstroken en nieuwe autostrades bij te bouwen blijft België achter. Het verkeersbeleid zit met andere woorden zelf volledig vast in de file, actie blijft uit. Voka vraagt de beleidsmakers om hier dringend de broodnodige verandering  in te brengen. 

Ons land kent teveel grote mobiliteitsprojecten waar dringend schot in de zaak dient te komen. Denken we in Limburg aan de realisatie van de Noord-Zuid en de verbreding van de E314 en de E313. Als Limburg zijn rol als logistieke hoofdrolspeler verder wil vervullen moet er vanuit de Vlaamse regering NU werk gemaakt worden van de verbreding van de E 313 en de E 314 naar twee keer drie rijstroken. Ook het SALK (strategisch actieplan Limburg in het kwadraat) duidt op het mobiliteitsprobleem en dringt aan om hieraan in het belang van onze provincie dringend werk van te maken. 

De Vlaming staat gemiddeld 59,7 uur per jaar in de file. De directe economische schade van deze files, alleen nog maar voor de piekuren, bedraagt zo’n 500 miljoen euro per jaar of 2 miljoen euro per werkdag. Een studie van de OESO berekende dat een beter mobiliteitsbeleid België 2 procentpunt extra groei zou kunnen opleveren. Het is een morele verplichting van onze beleidsmakers om eindelijk de handen uit de mouwen te steken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s