Stroompanne Limburg: economische schade loopt in miljoenen

Standaard

De stroompanne die op maandag 5 september 2016 Lummen, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren trof heeft ernstige economische schade aangericht. 80 bedrijven in de regio werden gecontacteerd. Samen gaven ze aan dat de door hun geleden schade meer dan 750 000 euro bedroeg. Dit is uiteraard slechts het topje van de ijsberg. Alles samen loopt de schade ongetwijfeld in de miljoenen. 

Op basis van een korte enquête, waaraan op korte tijd 80 bedrijven deelnamen gaf liefst 96% van de bevraagde bedrijven aan zonder stroom te zijn gevallen, soms tot zelfs 9 uur lang…

Bij 79% van de bedrijven hebben alle activiteiten volledig stilgelegen, waardoor een kleine 40% zelfs personeel naar huis heeft moeten sturen. Sommige bedrijven hebben dit niet gedaan omdat ze nooit hadden verwacht dat de stroompanne zo lang zou duren.

Myriam Schepers, gedelegeerd bestuurder van Prefamac vertelt: “Wie verwacht in 2016 nog dat je als bedrijf meer dan 5 uur zonder stroom moet zien te overleven? Niemand, toch? Onze planning zit propvol, wij kunnen het ons niet permitteren om mensen naar huis te moeten sturen.”

Gevraagd naar de schade die hierdoor werd opgelopen, kunnen nog niet alle ondernemers hier al een bedrag op plakken. Met engagementen naar klanten toe die niet werden gehaald, kunnen de langetermijneffecten wel eens groter zijn dan dat men een dag later al kan inschatten. Op basis van de schattingen die ons bereikten, kunnen we stellen dat de totale schade bij de respondenten nu al oploopt tot meer dan 750.000 euro. Uiteraard is dit maar het topje van de ijsberg, over alle bedrijven heen zal dit makkelijk oplopen tot in de miljoenen euro’s.

40% van de bedrijven overweegt dan ook om een schadeclaim in te dienen. Hiervoor raadt Voka – Kamer van Koophandel Limburg bedrijven aan om contact op te nemen met hun verzekeraar.

Tot slot nog dit: niemand van de getroffen bedrijven ontving enige communicatie van hun netbeheerder over de oorzaak van de stroompanne, noch over de vooruitgang die werd gemaakt, noch over wanneer het probleem opgelost zou zijn.

Johann J.L. Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Kophandel Limburg, besluit: “Het kan niet zijn dat de schade alleen maar op de schouders van onze ondernemingen terechtkomt. Voka – Kamer van Koophandel Limburg vraagt dan ook dat hier structurele oplossingen voor worden uitgewerkt, samen met de bevoegde instanties. Wij zullen in de tussentijd de claims van ondernemingen verzamelen om gezamenlijk druk uit te kunnen oefenen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s