Eerste trends bij inschrijvingen Hogeschool UCLL voor academiejaar 2016-2017

Standaard

De hogeschool UCLL maakt op 1 september 2016 een tussenstand van de inschrijvingen bij de eerstejaars. Door de latere start van het academiejaar op 19 september 2016, 5 dagen later dan vorig jaar, is een vergelijking met vorig jaar moeilijk te maken. Er tekenen zich wel enkele duidelijke trends af. Zo zit de Lerarenopleiding Kleuter-Lager terug in de lift na een sterke daling vorig jaar in heel Vlaanderen. Ook de technologie-opleidingen zoals Toegepaste Informatica, Energietechnologie en Elektronica-ICT trekken meer studenten aan. De nieuwe opleiding Mondzorg (Leuven-Gasthuisberg) kent een spectaculaire start met nu al 90 studenten, het dubbele van wat UCLL had ingeschat. Opleidingen die minder lijken aan te trekken zijn Verpleegkunde en Leraar Secundair Onderwijs.

Opvallende tendensen in regio Leuven-Diest

  • Toegepaste Informatica op Campus Haasrode stijgt met 21%. Deze opleiding is vorig jaar in september als eerste opleiding gestart op Campus Proximus in Haasrode, in een beperkt deel van het gebouw. Dit jaar komen hier de studenten bij van de opleiding Bedrijfsmanagement, Business Management en Office Management die verhuizen uit de Hertogstraat-Heverlee.
  • Nieuwe opleiding Mondzorg kent een spectaculaire start. Vanaf september dit jaar richt UCLL de nieuwe opleiding Mondzorg in op de campus Gasthuisberg-Leuven. Enkel in Leuven (UCLL) en Gent (Artevelde) is deze nieuwe opleiding te volgen. UCLL had in haar eerste raming gerekend op 45 eerstejaars. Op dit moment zijn er al 90 eerstejaars ingeschreven. Tegen eind september verwacht de hogeschool 150 eerstejaars in te schrijven. Drie keer zoveel dus dan eerder geraamd.
  • Engelstalige opleidingen blijven in stijgende lijn; De Engelstalige opleiding Business Management (3 jaar) zit al een aantal jaar in de lift. Vorig jaar steeg deze opleiding al met 40% meer eerstejaars. UCLL verwacht minimaal dezelfde stijging bij eerstejaars. Deze opleiding verhuist in september van Campus Hertogtraat-Heverlee naar Campus Proximus in Haasrode.
  • Leraar Lager Onderwijs: hier zien we dat de opleiding terug aantrekt (+5%) na de sterke daling van vorig jaar in heel Vlaanderen.
  • Verpleegkunde (Gasthuisberg) zit in dalende lijn, wellicht door het verlengen van de opleidingsduur naar 4 jaar (in heel Vlaanderen). Ook leraar Secundair Onderwijs (Campus Hertogstraat-Heverlee) kent een daling van 10% eerstejaars ten opzichte van vorig jaar.

Opvallende tendensen in Limburg

  • Lerarenopleiding Kleuter (+10%) en Lager Onderwijs (+3%) (Campus Hasselt – Oude Luikerbaan) zitten terug in stijgende lijn na de sterke daling vorig jaar. Dit is goed nieuws gezien het verwachte lerarentekort in Vlaanderen tegen 2020.
  • Technologie-opleidingen zoals Energietechnologie (+8%) en Elektronica-ICT (+6%) op de Campus Diepenbeek noteren een kleine stijging. De groeiende vraag vanuit de arbeidsmarkt voor deze profielen wordt hiermee voor een stuk ingelost. Door de samenwerking met Pukkelpop rond groene energie en duurzaamheid heeft UCLL deze opleidingen ook extra gepromoot.
  • UCLL ziet ook een sterke stijging bij de postgraduaten in de welzijnssector (+28%) zoals de opleidingen Autisme, Oplossingsgericht begeleiden en hulpverlenen en Seksuologische Hulpverlening.
  • Dat de opleidingen Verpleegkunde (-10%) en Lerarenopleiding Secundair Onderwijs (-15%) zouden dalen, was te verwachten. In heel Vlaanderen starten de opleidingen Verpleegkunde vanaf september aan een 4-jarig traject in plaats van 3 jaar. Secundair onderwijs (Campus Diepenbeek) kampt met het algemene debat over de waardering en omkadering van het beroep.

http://www.ucll.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s