Hoge asbestconcentraties aan Hasseltse Philipsbrug

Standaard

Burgemeester Hilde Claes liet opnieuw een luchtmeting uitvoeren op diverse plaatsen aan de Philipsbrug. De stad Hasselt gaf via eerdere berichtgeving in de media reeds aan verder geïnformeerd te willen blijven over de asbestproblematiek en de mogelijke invloed hiervan op de gezondheid van de mensen. Daarom geeft de stad Hasselt maandelijks zelf de opdracht tot het nemen van luchtstalen en dit gedurende de asbestwerken. Twee eerdere twee luchtmetingen toonden aan dat er geen asbest aanwezig was in de lucht in de omgeving van de Philipsbrug. De nieuwe meting toont aan dat er aan de Heras afsluiting van de werf een kleine verhoging van de wettelijke norm werd vastgesteld.  

Een gespecialiseerd onderzoeksbureau voerde een nieuwe luchtmeting uit waarbij gedurende een 5 uur durende meting op 4 verschillende plaatsen testen werden uitgevoerd. Het betreft metingen in de voortuin van een huis het dichtst gelegen aan de brug, de speelplaats van de school Kindsheid Jesu, op de Corda-parking (langs de noodbrug) en tenslotte aan de Heras afsluiting waar een gespecialiseerde firma momenteel bezig is met de professionele verwijdering van het asbest. De voorbije maanden werd er echter geen asbest terug gevonden in de lucht op bovenvermelde plaatsen. 

Het genomen staal ter hoogte van de herasafsluiting van de asbestzone geeft een waarde van 0,012 chrysotielvezels weer. Dit is boven de toelaatbare waarde zoals dit wettelijk is vastgelegd is in het KB asbest (0,010 vezels per ml of 10 000 vezels/m3).  Dus een beperkte overschrijding van 0,002 vezels per ml. In eerdere luchtmetingen uitgevoerd door de stad Hasselt werd geen asbest vastgesteld. 

Stalen genomen ter hoogte van het huis aan de brug en aan de Cordaparking geven ook een hoeveelheid chrysotielvezels aan, maar de concentratie ligt veel lager. Hier werd een waarde van 0,001 chrysotielvezels waargenomen.  Deze waarde ligt net op de WHO richtlijn van 1000 vezels/m3 of 0,001 vezels/ml.

Op de speelplaats van de school Kindsheid Jesu werd geen asbest gevonden.

Niettegenstaande het handelt om slechts een minimale overschrijding van de wettelijke norm heeft Burgemeester Claes beslist de werken ter verwijdering van de asbest stil te laten leggen alsook heeft zij aan het Agentschap Wegen en Verkeer gevraagd om een grondig onderzoek in te stellen naar de oorzaak van deze nieuwe vaststelling alsook concrete maatregelen om asbest in de lucht te voorkomen. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s