Recordaantal starters in Limburg

Standaard

Het aantal starters scheert hoge toppen in 2016. Voor de zesde maand op rij kent Limburg het hoogst aantal starters sinds 2011. In juni tikten we af op 283 starters. In totaal ligt het aantal starters voor de eerste helft van 2016 nu al op 2.968.  

Met bijna 3.000 startende ondernemingen in de eerste zes maanden van 2016 ligt het aantal starters maar liefst 26 procent hoger dan de eerste jaarhelft van 2015. In 2016 ligt het aantal starters elke maand hoger dan de cijfers van de voorbije jaren. Een opsteker voor de Limburgse economie. 2015 was al een recordjaar wat het aantal Limburgse starters betreft sinds 2011. In totaal waren er in 2015 5.118 starters.

Voor de maand juni hebben we ook een indeling gemaakt volgens de verschillende sectoren. Daaruit blijkt dat het gros van de Limburgse starters zich in de dienstensector situeert (46 procent). Een zesde van de nieuwe ondernemers is actief in de bouwsector. Voorts stellen we vast dat ongeveer één op de tien starters in juni actief is in de industrie. Een gelijkaardig percentage vinden we terug in de bouwsector. De Limburgse horeca kende de voorbije maand 6 procent starters.

De voorbije maanden kondigden we al aan dat de conjunctuurvooruitzichten niet zo positief waren in vergelijking met 2015. Een reden te meer om de starters van vandaag de nodige ruimte en mogelijkheden te geven om een zaak te kunnen opstarten en te laten groeien. Opstartende bedrijfjes of start-ups zijn dus van grote meerwaarde voor onze economie. 

Uit algemene cijfers van Graydon blijkt ook dat er dit jaar 12 procent minder bedrijven failliet zijn gegaan dan in 2015. Ook dat is het beste resultaat in zeven jaar. Een goede begeleiding van starters is cruciaal voor jonge ondernemers om van start-up te evolueren naar scale-up. In Nederland is bijvoorbeeld 40 procent van alle nieuwe banen afkomstig van bedrijven die vijf jaar geleden nog niet bestonden. 

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg, besluit: “Starters zorgen voor vers bloed in de Limburgse economie. Als werkgeversorganisatie hechten we uiteraard een groot belang aan een goede begeleiding en ondersteuning voor onze starters in een klimaat waarin ze kunnen groeien. Een starter vandaag kan doorgroeien tot een grote werkgever in de toekomst. Laten we hopen dat we verder gaan op dit elan en dat de starters de economie in Limburg de nodige boost geven.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s