Slechts 5 procent van Limburgse bedrijven verwacht substantiële omzetdaling

Standaard

Op donderdag 22 juni 2016 spreken de Britten zich in een referendum uit over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie. Aangezien het Verenigd Koninkrijk de vierde belangrijkste handelspartner is van ons land, peilde Voka – Kamer van Koophandel Limburg naar de verwachtingen van onze Limburgse bedrijven. Wat blijkt: zelfs bij een eventuele Brexit verwacht slecht 5% van de exporterende bedrijven een significante omzetdaling. 

Morgen beslissen de inwoners van het Verenigd Koninkrijk of ze lid blijven van de Europese Unie. De onzekerheid daarrond is een slechte zaak voor de bedrijvigheid en de investeringen. Voka – KvK Limburg deed in dit verband een korte enquête bij de Limburgse exporterende bedrijven.

60% van deze Limburgse bedrijven verwacht dat een eventuele Brexit een sterk negatief effect zal hebben op ons land en bij uitbreiding de hele Europese Unie. 40 % verwacht geen of eerder beperkte gevolgen.

Mochten de Britten tot een uittreding besluiten dan is dit een serieuze streep door de rekening voor nagenoeg 5% (4,76) van onze Limburgse exporterende bedrijven. Zij verwachten dan een omzetdaling van meer dan 15% in het Verenigd Koninkrijk. Iets meer dan 1/3de van de bedrijven (37,85 %) verwacht een beperkte omzetdaling (minder dan 15%). Het overgrote deel van de Limburgse exporterende bedrijven (57,38%) verwacht weinig of geen impact op hun exportactiviteiten naar het Verengd Koninkrijk.

De overgrote meerderheid van de bedrijven (80%) zou bij een Brexit geen actie ondernemen en verder doen zoals voordien. Een beperkte groep (15%) zou zijn activiteiten tijdelijk on hold zetten. Opmerkelijk: geen enkel bedrijf kiest er voor om zich (gedeeltelijk) terug te trekken, ondanks de onzekerheid die gepaard zou gaan met een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – Kamer van Koophandel Limburg: “Uiteraard hebben we geen impact op de beslissing van het Verenigd Koninkrijk. Een Brexit zou echter geen goede zaak zijn voor Europa en zeker niet voor een kleine open economie als die van België. Onze bedrijven houden er echter de moed in. De cijfers lijken dan wel geruststellend, niemand kan echter de juiste impact inschatten. De Brexit is één zaak, maar of dit ook kan leiden tot een UK-split met Noord-Ierland, Schotland en Wales is een bijkomend vraagstuk. Optimisme is onze morele plicht. Afwachten wat de stemming brengt.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s