Toptalenten jonge schrijnwerkers gelauwerd tijdens uitreiking Limburgse Houtproef 2016

Standaard

Op donderdag 14 april 2016 namen 940 leerlingen houtbewerking in 64 Vlaamse scholen deel aan de Vlaamse Houtproef 2016. De Houtproef is een initiatief van de Confederatie Bouw Afwerking voor leerlingen uit het secundair onderwijs (TSO, BSO en BuSO) die de richting hout of schrijnwerkerij volgen, en waarbij techniek en vakkennis centraal staan. De wedstrijd daagt de leerlingen uit om op één dag tijd een werkstuk te maken in massief hout, dit gebeurde in het atelier waar ze school lopen. Op vrijdag 27 mei 2016 werden de Limburgse laureaten van deze Vlaamse Houtproef gelauwerd. Voor deze uitreiking waren we met zijn allen te gast in het Provinciehuis te Hasselt.

Directeur Chris Slaets opende de avond. Via de houtproef wil Confederatie Bouw Limburg het beroep van houtbewerker in het daglicht stellen, en dan voornamelijk de opleiding tot houtbewerker bekendmaken aan het grote publiek en tevens de jongeren te overtuigen om zich verder te verdiepen in de veelzijdigheden van het vak. Op deze vakmensen moet de bouw van de toekomst draaien, een toekomst waaronder Confederatie Bouw Limburg haar schouders zal zetten.

Guido Baens, voorzitter van de vakgroep schrijnwerkers van de Confederatie Bouw Limburg nam ook het woord. De Houtproef is geen scholenwedstrijd, en wenst aldus geen ‘strijd’ tussen de scholen aan te wakkeren of scholen tegen elkaar op te zetten. In tegendeel, de houtproef is een stimulans om leerlingen te motiveren en te stimuleren om in de houtsector te blijven en er zich goed te voelen. “Wij moeten dit technisch onderwijs en zijn richting schrijnwerk uit het verdomhoekje halen. Dat is misschien wat sterk uitgedrukt, maar de situatie is niettemin nijpend. De perceptie van de technische opleidingen blijft een knelpunt, terwijl het beroep van schrijnwerker volgens de VDAB een kwalitatief knelpuntberoep is. We vinden geen geschikt personeel, terwijl de voornaamste bron van instroom via het onderwijs niet voldoende aantrekt. Dat heeft veel te maken met de onterechte perceptie dat de richtingen TSO en BSO een minderwaardige keuze zou zijn. Het technisch onderwijs  moet binnen de onderwijs richtingen een upgrade krijgen, zodat het terug aantrekkelijk wordt  en de toekomst van het technisch onderwijs en de vakman die het voortbrengt, verzekerd  is.” aldus Guido Baens.

Daarna was het moment aangebroken waarop iedereen wachtte, de uitreiking van de Limburgse prijs ‘Vlaamse Houtproef’. De winnaars werden in drie categorieën bekend gemaakt, aan Freddy Bleus (coördinerend directeur Scholengemeenschap van het Provinciaal en Stedelijk Onderwijs Limburg) de eer om de top drie bekend te maken. Hij was aanwezig in naam van gedeputeerde Jean-Paul Peuskens. Voor de studierichting TSO waren de drie Limburgse laureaten de volgende: op de eerste plaats Pieter Raveel (Technisch Instituut Sint-Michiel Bree), Brecht Heijnix (Technisch Instituut Sint-Michiel Bree) behaalde de tweede plaats en Joep Bastings (Campus De Helix Maasmechelen) was verdienstelijk derde. Voor het BuSO behaalde Thom Maalsté de eerste plaats, op nummer twee stond Joep Mooren en de derde plaats was voor Rowan Miermans. Allemaal leerlingen van BuSO Sint-Jansberg Maaseik. Voor de studierichting BSO werd Pascow Van der Velden (KaSO Harlindis en Relindis Maaseik-Kinrooi) de winnaar en eindigden Max Ubachs (KaSO Harlindis en Relindis Maaseik-Kinrooi) en Noah De Baets (Technisch Instituut Heilig Hart Hasselt) respectievelijk tweede en derde. Pascow Van der Velden  kreeg van de professionele vakjury de hoogste score van alle Limburgse deelnemers. Proficiat! De leerlingen, ouders en leerkrachten reageren zeer enthousiast op het initiatief van de Vlaamse Houtproef.  Op naar de volgende editie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s