Limburgse transportbedrijven slaan handen in elkaar om verkeersveiligheid te verbeteren

Standaard

Beroepsorganisatie Febetra en het Instituut voor Mobiliteit (IMOB/UHasselt) slaan de handen in elkaar om de verkeersveiligheid op onze wegen te helpen verbeteren. “Elk jaar gebeuren er heel wat ongevallen waarbij vrachtwagens betrokken zijn. We moeten ingrijpen”, aldus de transportsector. Aan het project nemen zeven Limburgse transportbedrijven deel: TDL group, Alders Transport & Logistics, MTL Transport, H.Essers, Lux Transport, Withofs Transport en Transport Gielen. Het Febetra/IMOB-project volgt uit een samenwerking met het Logistiek Platform Limburg (LPL) en kadert binnen het innovatieplatform Smart Logistics Limburg.

Het project van Febetra en IMOB wil in eerste instantie, via diepteanalyses, de belangrijkste oorzaken van ongevallen met vrachtwagens blootleggen. Hiervoor werken de partners samen met het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). “Bij die analyses maken we gebruik van concrete ongevallengegevens die worden aangeleverd door de deelnemende Limburgse transportbedrijven”, aldus de onderzoekers.

Na die analyse wordt een safety platform opgericht waar bedrijven zich kunnen laten inspireren door best practices bij bedrijven in de transportsector. Pascal Vranken (Febetra): “Een bedrijf dat instapt in het project wordt automatisch lid van het ‘safety platform’ en krijgt toegang tot de (anonieme) resultaten van de diepteanalyses van andere bedrijfscases. Een bedrijf kan dan als het ware andere best practices op een eigen manier implementeren.”

Veiligheidscultuur “Transportbedrijven streven nu al naar een veiligheidscultuur onder de chauffeurs en doen op dat vlak veel inspanningen. Zo organiseren ze sensibiliseringscampagnes via Facebook of schakelen ze coaches en mentors in”, aldus Febetra. Toch is er rond de bewustmaking van de risico’s nog heel wat werk aan de winkel. “De betrokkenheid, de motivatie en het draagvlak bij de chauffeurs spelen daarbij een belangrijke rol.”

“Om een veiligheidscultuur te realiseren, gaan we in het project de rijstijl van vrachtwagenchauffeurs en het verkeersveiligheidsbeleid van het bedrijf analyseren”, aldus de onderzoekers. “Het is namelijk door de ‘problemen’ in het bedrijf te identificeren, dat je erop kan inspelen en een veiligheidsstrategie kan uittekenen. De bedoeling is om deze veiligheidscultuur te integreren in het truck charter dat door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde werd opgesteld.”

“De transporteurs zijn een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de schande van de 390 Vlaamse verkeersdoden uit 2015”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Deze slimme samenwerking combineert twee recepten: leren uit de fouten van het verleden en leren uit inspirerende succesvoorbeelden. Ik ben blij dat de sector zich engageert om het verkeer veiliger te maken.”

http://www.uhasselt.be/imob

http://www.febetra.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s